Világörökség Szlovéniában: Skocjan-barlangrendszer

Skocjan-barlangrendszer

A Karsztvidék és Szlovénia legértékesebb földalatti természeti képződménye ez a barlangrendszer, mely az egész világon különlegesnek számít.

Jelentőségét az UNESCO is elismerte, mikor a világörökségek sorában emelte 1986-ban. Nemzetközi tudományos körökben is méltatták, mivel itt található a világ legszélesebb, folyó által kivájt, földalatti kanyonja.

A Skocjan-barlangrendszer igen szerteágazó, útvonalainak hossza összesen 6,2 kilométer. Mélysége a legalacsonyabb pontján 223 m. A barlang főként méreteivel és drámai képződményeivel nyűgözi le a turistákat.

Skocjan-barlangrendszer

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Николай Максимович

Az óriási földalatti terek a Martelovi Teremben teljesednek ki, mely 146 m magas, szélessége pedig elképesztő, 120 m. Itt ér véget a barlangban 2600 m hosszan kanyargó folyó útja.

A barlangrendszer szépségei a változatos cseppkőformák, köztük a cseppkő-medencék, a Nagy Terem cseppkövei és az óriás sztalagmitok.

1196 óta a barlang feletti és környéki területek védettséget élveznek. Egy regionális parkot alakítottak ki itt, mely minden évben 100.000 látogatót vonz.

Skocjan-barlangrendszer

Kép forrása: Flickr / Szerző: Paul Asman and Jill Lenoble / Licence: CC BY 2.0

A régészeti kutatások szerint a barlangokban egykor emberek laktak, a környéke már több mint 5000 éve lakott. Először a 2. században említették, de valójában már ennél korábban is használták őket, a feltárások szerint az i.e. 12. században is.

A barlangokból rengeteg lelet került felszínre, pl. kardok, fejszék, ékek, hajók töredékei és olyan tárgyak, melyeket feltehetően a bronzkorban élt emberek használtak.

Skocjan-barlangrendszer

Kép forrása: Flickr / Szerző: TravelingOtter / Licence: CC BY-SA 2.0

A legérdekesebb, hogy a régészeti kutatások szerint a barlangokban valószínűleg vallási rituálékat is tartottak, ahol áldozatokat és kultikus szertartásokat mutattak be.

A Skocjan-barlangrendszert 1819-ben nyitották meg a nyilvánosság előtt, de csak 1890-re tudták feltárni teljesen. Legalábbis azt hitték, mígnem 1 évvel később újabb szakaszokra bukkantak benne. Napjainkban teljes hosszának felét, 3 km-t járhatnak be a turisták.

Skocjan-barlangrendszer

Kép forrása: Flickr / Szerző: Paul Asman and Jill Lenoble / Licence: CC BY 2.0

A felszínen 55 km-t kanyarog, mire eléri a földalatti rétegeket a Revka-folyó, ami kivájta a puha mészkőből a barlangokat. Az egyik túraútvonal Skocjan faluból kiindulva a folyó folyásirányát követi. Ezt a túrát vezető nélkül is megtehetjük.

Többen választják azonban a másik útvonalat, mely a barlang, ellenkező végétől indul egy mesterséges bejáratnál. Ez a jóval kalandosabb útvonal érinti a legfőbb látnivalókat, pl. a Csendes-barlangot és az 50 m-es magasságba vezető Cerkvenik-hidat. Ezt az útvonalat azonban csak vezetővel lehet bejárni.

Skocjan-barlangrendszer

Kép forrása: Flickr / Szerző: Guy Fawkes / Licence: CC BY-SA 2.0

A harmadik útvonalon a föld feletti tanösvény járhatjuk végig. Ez a parkban halad, bemutatja a környék növény- és állatvilágát, valamit gazdag kulturális örökségét is.

A Skocjan-barlangrendszert a Szlovénia dél-nyugati részén fekvő Divaca városból autóval is könnyen megközelíthetjük. Ljubljanából azonban vonatok is közlekednek ide. Indulás előtt ellenőrizzük a nyitvatartási időt, mert ez hónaptól, évszaktól függően igen eltérő lehet.

Skocjan-barlangrendszer

Kép forrása: Flickr / Szerző: Guy Fawkes / Licence: CC BY-SA 2.0

Főszezonon kívül naponta legalább 3-szor indítanak tárlatvezetést a barlangokban, nyaranta viszont akár 8 turnust is elindítanak. A barlang feletti tanösvény egész évben szabadon látogatható.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Николай Максимович

Wikipédia / Szerző: Lander

Flickr / Szerző: TravelingOtter / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Paul Asman and Jill Lenoble / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Paul Asman and Jill Lenoble / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Guy Fawkes / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Guy Fawkes / Licence: CC BY-SA 2.0