Szlovénia lenyűgöző táján: a Solcavsko régió

Solcavsko régió

Az Alpok számtalan csodás vidéke közül az egyik a Logarska dolina regionális park, melyet Európa talán legszebb jeges alpesi völgyének tartanak.

A Solcavsko régióban található, melyet a nemzetközi turisták kevésbé ismernek, de a szlovének az országuk egyik legszebb tájaként tartanak számon. Mivel nem szerepel a külföldiek toplistás úti céljai között, megőrizte érintetlenségét és békés atmoszféráját.

Megközelítése sem segíti a turizmus csúcsra járatását, hiszen a völgyben csupán egy 1 km hosszú szakasz autózható. A helybeliek nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megőrizzék a maga természetesességében ezt a területet.

Solcavsko régió

Kép forrása: Flickr / Szerző: PaulR1800 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Munkájukat az Európai Unió is elismerte, 2009-ben az EDEN-program keretében a kiemelt úti célok közé választotta az itteni három völgyet.

Solcavsko a Savinja-folyó felső folyásánál található, keleti határát a Raduha-hegygerinc, az északit pedig Ausztria alkotja. Délről és Nyugatról 2000 m feletti csúcsok fogják közre. A magas hegyek alatt egymással párhuzamosan futnak a gleccserek által formált völgyek: a Robanov kot, a Logarska dolina és a Matkov kot.

A Logarska dolina közülük a leglátogatottabb, köszönhetően központi elhelyezkedésének. Általában innen indulnak a hegyi túrák. A festői látványt nyújtó völgy az utolsó jégkorszakban keletkezett, mikor egy óriási gleccser kicsiszolta a 250 m széles és 7 km hosszú, U-alakú medencét.

Solcavsko régió

Kép forrása: Flickr / Szerző: Vidar Karlsen / Licence: CC BY 2.0

Körülötte hatalmas csúcsok meredeznek, melyek nemcsak a látványt koronázzák meg, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy a völgyek vidéke éghajlatában is igazi alpesi legyen. A telek itt hidegek és hosszúak, nyáron pedig kellemesen meleg az idő a túrázáshoz.

Sok ritka növény él itt, őshonos a havasi gyopár és a papucsorchidea is. A régészeti kutatások szerint már a paleolit korban is lakott volt a vidék. 1928-ban találtak erre utaló nyomokat, mikor kőkori emberek maradványaira bukkantak az egyik barlangban.

Solcavsko régió

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dubravka Franz / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Modern értelemben vett települések a 11-12. században alakulta ki a vidéken, az első tanyákat a szlovén telepesek lakták a völgy felett lévő lejtőkön. A legrégebbi tanyák közül néhány még most is, az eredeti helyén működik.

A házaktól túraútvonalak és sétautak százai futnak a tájon át, itt könnyű dolgunk van, ha a természet adta szépségben szeretnénk elmerülni és kicsit elszakadni vágyunk a zajos világtól.

Solcavsko régió

Kép forrása: Flickr / Szerző: PaulR1800 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A Logarska dolina vidékén 40 természeti látnivalóban gyönyörködhetünk, források, vízesések, ősi fák, sziklaoszlopok között kirándulhatunk.

A völgyekben egész évben sok a sportolási lehetőség. Krajiska Planina a környék egyik legnépszerűbb síterepe, a legmagasabb hegyen pedig hótalppal lehet túrázni, de a jégmászáshoz, kerékpáros és gyalogos kirándulásokhoz is adott minden lehetőség.

A Solcavsko különlegességei a vízesések, melyek közül a 90 m-ről lezúduló Rinka a leglátványosabb, ez védett természeti értéke is az országnak. A völgyben muszáj letenni az autót, az utat túracipőben folytathatjuk tovább.

Solcavsko régió

Kép forrása: Flickr / Szerző: PaulR1800 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

7 km után, amint a lejtőn felkapaszkodunk, elérjük a lenyűgöző vízesést. Hogy a szlovén utazáshoz még egy kis pluszt adjunk hozzá, foglaljunk szállást helyi családoknál. Így mindennap házi kosztot ehetünk, mégpedig barátságos árakon.

A szlovén hagyományok az egész vidéket meghatározzák. Az erdészek, a gazdák, a szénégetők évszázadok óta szinte részei itt a tájnak, a természettel tökéletes harmóniában élve tevékenykednek.

A gazdálkodás ősi hagyományokra tekint vissza, ezért a tanyák meglátogatása olyan, mintha az időben utaznánk vissza. Az évszázadok múlása itt közel sem okozott olyan drasztikus változásokat, mint a városokban.

Solcavsko régió

Kép forrása: Flickr / Szerző: D Smith / Licence: CC BY-NC 2.0

Szlovéniában a Logarska dolina túraútja az egyik legkedveltebb. Kialakításával az volt a nem titkolt cél, hogy az embereket közelebb hozza a természethez, és ezt sikerült is elérni. A túra már 2-3 óra alatt is teljesíthető, de kár lenne sietni.

A táj szépséges, szánjunk bőven időt arra, hogy megálljunk és megcsodáljuk! A helyi fogadókba is térjünk be, így hamar elreppen akár az egész nap is. A kilátás mellett maga a völgy itt a legfőbb látnivaló. Az állat- és növényvilág látványosan változik, ahogyan egyre feljebb megyünk a 400 m-es szintkülönbséget tartogató túraútvonalon.

Az ösvény patakok, források mellett, alpesi erdőkön keresztül visz felfelé, mielőtt elérjük a végcélt, a Rinka-vízesést. Védett területen járunk, így a növényekben kárt tenni vagy az állatokat megzavarni tilos!

Képek forrása:

Flickr / Szerző: PaulR1800 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: PaulR1800 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: PaulR1800 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: Adam / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Dubravka Franz / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: Vidar Karlsen / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: D Smith / Licence: CC BY-NC 2.0