Szlovénia legszebb szurdokai

Vintgar-szurdok

Szlovéniában a természetet a maga ősi érintetlenségében mindenütt megtalálhatjuk. Hegyek, dombok, völgyek, rétek, folyók, tavak, erdőségek sokfélesége teszi ezt a kis országot Európa egyik legszebbjévé. Szlovéniának a természeti öröksége a legfőbb vonzereje turisztikai szempontból is.

Itt az adrenalin függők és kihívásokat keresők éppúgy megtalálják számításaikat, mint azok, akik könnyed kirándulások során vágynak feltöltődni a természetben. A szlovén tájak ékességei a védett területeken található ősi szurdokok, melyeket felfedezve a régmúltba tehetünk időutazást.

Mostnica-szurdok

Mostnica-szurdok

Kép forrása: Flickr / Szerző: Julie Mac / Licence: CC BY 2.0

Stara Fuzina falu közelében, az alpesi Voje-völgyben találjuk a kb. 2 km hosszú szurdokot, melyet a Mostnica-patak alakított ki. A szurdok egyes szakaszokon igen szűk, van ahol még az 1 m-t sem éri el a szélessége. Az Ördög-hídja alatt van a legmélyebb pontja, itt 20 m magasan sétálhatunk a szurdok felett.

Ezt a hidat 1777-ban építtette Ziga Zois báró, hogy egyszerűbbé tegye a szén és a vas szállítását, amiket a közeli hegyekből bányásztak ki. A kőből készült híd mérnöki szempontból is érdekes, mivel egyetlen boltívvel alakították ki a meredek szakadék felett.

Legszebb részei a kis elefántokhoz hasonló sziklák és a kis hidak. Nyáron belépési díj ellenében nézhetjük meg a Mostnica-szurdokot, melyet teljesen körbejárhatunk a körülötte futó ösvényeken.

Vintgar-szurdok

Vintgar-szurdok

Kép forrása: Pixabay.com

Április végén nyitják meg és október végén zárják le a szurdokot. De előfordulhat, hogy a látogatási időszakban is megtiltják a belépést, ha az időjárás ezt indokolttá teszi. Benedikt Lergetporer fotós és Jakob Zumer, Gorje falu polgármestere, kartográfus 1891-ben fedezték fel a Vintgar-szurdokot.

2 ével később nyitották meg a turisták előtt, azóta az ösvényeit már felújították. A szurdok 1,6 km hosszú, benne a Radovna-folyó visszhangzó zubogását hallhatjuk, amint medencéket, vízeséseket, zuhatagokat hoz létre a szűk átjárókon.

A folyó felett kis fahidakon kelhetünk át, jó, ha túracipővel készülünk, mert az út sokszor csúszós, veszélyes. A szurdok végén láthatjuk a 15 magas Sum-vízesést, a Szlovéniában ritkán előforduló folyami vízesések egyikét. 1-1,5 óra alatt bejárhatjuk a szurdokot egye kellemes sétával.

Ezt már csak azért is érdemes megtenni, mert ez Szlovénia egyik legszebb természeti képződménye, ahol nyáron ráadásul kellemes hűsre is lelhetünk.

Tolmin-szurdok

Tolmin-szurdok

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tiia Monto

A Zadlascica és a Tolminka folyók találkozásánál, Tolmin városa mellett található a szurdok, melyben gyönyörködhetünk a türkiz színű folyó partjáról, alulról, a kiépített útvonalakról és felülről is.

A Tolmin-szurdok Szlovénia egyetlen nemzeti parkjának, a Triglav Nemzeti Parknak a része és annak legalacsonyabb pontján helyezkedik el. Túraösvényeit 1954-58. között alakították ki.

Ezeken keresztül eljuthatunk a termálforrásig és megnézhetjük a Dante (Zadlaska) barlangot is, melyet Dante Alighieri, a költő után kereszteltek el, mert azt feltételezik, hogy járt itt a 14. században, inspirálódni a pokol leírásához az Isteni színjáték című művéhez.

Egy természetes híd a szurdok felett a Medvefej, egy óriási szikla, ami az idők során beékelődött a két sziklafal közé.

Dovzan-szurdok

Dovzan-szurdok

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mihael Grmek

Trzic városától északra található a szurdok, mely környékével együtt fokozott védettség alatt áll. Ennek oka, hogy rendkívül sok fosszília van a területen. A megkövült állati és növényi maradványok a paleozoikum idejéből származnak.

Az itt talált legrégebbi és legnagyobb fosszíliák 270 millió évesek. Ezeknek a fosszíliáknak köszönhetően a Dovzan-szurdok geológiai szempontból rendkívüli értéket képvisel az ország számára. A turisták 1 km hosszú útvonalon járhatják be.

Pekel-szurdok

Pekel-szurdok

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Žiga

A Ljubljanak mellett található Pekel, azaz a Pokol-szurdok egy igazán vad, zord képződmény. Az Otavscica vájta ki, gyönyörű medencéket és vízeséseket létrehozva benne. Nyaranta kellemesen hűvös itt az idő, télen pedig csodás jégszobrokat kreál a természet.

Az első útvonalat itt egy évszázaddal ezelőtt alakították ki a szénégetők, akik tűzifáért jártak az erdőbe. Több malom is volt az alig-alig megközelíthető szurdokban, néhánynak a maradványát még ma is láthatjuk. A turisták először 1897-ben járhattak itt, akkoriban a kirándulók mennyországának is nevezték a szurdokot.

Hivatalosan 1904-ben nyitották meg a nyilvánosság előtt, de az útvonalakat csak 1925-re építették ki. Ma 1,5 km hosszan sétálhatnak itt a látogatók.

Bistriski Vintgar-szurdok

Bistriski Vintgar-szurdok

Kép forrása: Flickr / Szerző: breki74 / Licence: CC BY-SA 2.0

Ha ide tervezünk kirándulást, tudnunk kell, hogy nem annyira szurdokról, mint inkább egy szép völgyről van szó. Itt nem lesznek több méter magas, drámai sziklafalak, ennek ellenére a túra tartogat izgalmakat. A Bistrica-patak folyása mentén 6 km-en át sétálhatunk az úton, csodás természeti környezetben.

Láthatunk egy római kori kőbányát, régi malmok maradványait és 605 cm-es átmérőjével Európa egyik legvastagabb törzsű fenyőfáját, melyet egy villámcsapás hasított ketté. A szurdok bejárásához nem kell tapasztalt túrázónak lennünk, bárki végigsétálhatja 3-4 óra alatt.

Pokljuka-szurdok

Pokljuka-szurdok

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Sl-Ziga

Aki Bled közelében jár, annak mindenképp érdemes kitérőt tennie ehhez a fantasztikus szurdokhoz. Dús növényzet, természetes hidak, barlangok díszítik az 50 m mély szakadékot. A Pokljuka-szurdok kevésbé ismert, mint a közelében lévő Vintgar, ennek köszönhetően itt turisták tömege nem fordul elő.

A szurdok legszűkebb részén fahidakon kelhetünk át, ezeket András herceg karzatainak nevezték el, a helyiek készítették őket az 1930-as években. A lepotyogó kődarabok miatt érdemes sisakot is magunkkal vinnünk.

A szurdoktúrák mellett érdemes más túrázási lehetőségeket is kipróbálnotok. Ezek közül bőven válogathattok a Trekhunton.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Julie Mac / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: breki74 / Licence: CC BY-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Tiia Monto

Wikipédia / Szerző: Mihael Grmek

Wikipédia / Szerző: Žiga

Wikipédia / Szerző: Sl-Ziga