Szlovénia legszebb kastélyai és várai 2.

Postojna

Szlovéniában összesen kb. 500 vár, kastély, udvarház és rom tanúskodik olykor dicső, olykor kevésbé fényes történelmi időkről.

Ezek az egykor oly fontos építmények katonai és gazdasági szerepet töltöttek be a körülöttük fekvő vidék életében, közülük a szerencsésebbek pedig a gondos felújításoknak hála ma is szinte eredeti pompájukban tündökölhetnek.

Ami közös bennük, hogy rengeteg történetet tudnának mesélni az utókornak és közvetetten – a múzeumok és az eredeti berendezési tárgyak által – valóban sokat mondanak a látogatóknak.

Gewerkenegg kastély – Idrija

Gewerkenegg kastély

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jani Peternelj

2011-ben Európa kiemelt úti céljai közé is bekerült Idrija büszkesége, ez a 16. századi kastély. Innen végezték a környékbeli bányák igazgatását, melyek a higany kitermelésében a világon a másodikak voltak.

A példaszerűen helyreállított reneszánsz kastélykomplexumot a 18. században barokk stílusban építették át. Ekkor kapta egyik legjellegzetesebb részét, az árkádos oszlopcsarnokot, melynek mennyezetét freskók díszítik.

A kastély ma a város díjnyertes múzeumának ad otthont, melynek központi témája Idrija higanybányászatának 500 éves története, de fontos szerepet kap benne a szintén hagyományos csipkekészítés is.

Egy-egy emlékszobát France Brevk író és Ales Bebler politikus is kapott. A kastély néhány szobája és koncertterme az idrijai zeneiskolához tartozik.

Gewerkenegg kastélya heti szinten otthont ad különböző rendezvényeknek. Komolyzenei koncerteket, kiállításokat tartanak itt.

A kastély már csak azért is különlegesnek számít, mert az országban ez az egyetlen, melyet nem főúr építtetett, hanem a higanybányászat fejlődése hívott életre.

Maribori kastély

Maribor kastély

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Carlos Delgado

Első ránézésre inkább tűnik adminisztrációs hivatalnak, mintsem igazi kastélynak. Ennek főleg az az oka, hogy nagyon sok változáson ment keresztül azóta, hogy 1555-ben gótikus stílusban megépült. A 17. században reneszánsz erődítmény lett belőle, a 18. században pedig hozzáépítettek egy lépcsőházat.

Benne működik a Maribori Regionális Múzeum, mely a környéken feltárt leletek szép gyűjteményét tárja a látogatók elé.

A maribori kastély a város szívében található, forgalmas terek fogják közre. Építészeti szempontból a város egyik legértékesebb épülete ez, melynek legszemrevalóbb része a fényűző berendezéssel rendelkező Fesztivál terem.

Ennek bútorai és festményei a művészeteket pártoló Quadri család és Lorenzo Laurigo tulajdonai voltak. Ovális alakú mennyezetén a festmény a keresztények és a törökök ütközetét ábrázolja. Ezt a grazi Johann Gebler készítette 1763-ban. 1874-ben Liszt Ferenc koncertezett a falai között.

Pisecei kastély

Pisecei kastély

Kép forrása: Flickr / Szerző: breki74 / Licence: CC BY-SA 2.0

A falu nyugati részén, egy park közepén áll a kastély, melyet a salzburgi érsek építtetett. Néhány évvel ezelőtt tetejét lecserélték, tornyát átépítették. A kőfaragók által a köveibe vésett feliratok azt mutatják, hogy a kastély építésének ideje 1200-1220. körülre tehető.

Egy dokumentum szerint a várat a pisecei lovagok védték 1266-ban és még sokáig ők gondoskodtak a biztonságáról. 1595-ben lett a Moskon családé, ekkor gazdagodott több új szárnnyal, melyek ma egy fedett galériával kapcsolódnak a toronyhoz.

Az utolsó átépítése neogótikus stílusban történt a 19. században. A Pisecei kastély a II. világháborúig maradt a Moskon család tulajdonában, majd állapota romlani kezdett, mivel nem volt igazán tulajdonosa.

Belül nagyrészt kifosztottak, amit mozdítani lehetett, azt elvitték belőle. Csak nagyon kevés bútor és alig némi dekoráció maradt meg az eredeti berendezésből. Felújítása jelenleg is folyamatban van.

Kromberk kastély

Kromberk kastély

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Biegi79

Nova Gorica szélén található a felújított, reneszánsz erőd. Henrick Dornberg 13. századi várának helyén építették fel a 16. században. A kastély tulajdonosa, Ivan Mrija Coronini után kapta a nevét, aki elnyerte a “von Cronberg” címet és ezzel együtt az irányítási jogot a vidék felett egészen 1609-ig.

A kastély egy jellegzetes reneszánsz épület saroktornyokkal és négyzetes alappal. A két világháború során súlyosan megrongálódott, de felújították. 1954 óta falai közt működik a Gorica Múzeum, ahol festményeket, a környék kulturális és történelmi örökségeit nézhetjük meg.

A teraszos kert egy részét sikerült eredeti formájában megtartani, egy részét viszont átépítették. A dokumentumok szerint felújítását az állam végezte a 18. században. A déli szárnyban egy kis barlang, a Kronos-szobor és egy télikert maradt meg.

A 19. században tájkép stílusban fákat ültettek a kertbe, kialakították a sétautat padokkal, mesterséges vízeséssel és egy kis patakkal.

Predjama kastély

Postojna

Kép forrása: Pixabay.com

Postojna elsősorban a barlangjáról híres, de a várostól csupán 10 km-t kell mennünk, hogy megnézhessük a 12. századi kastélyt is. Annál is inkább érdemes, mert a kastély nemcsak megjelenésében, de történetében is a fordulatokban gazdag meséket idézi.

1350-ben osztrák hercegek tulajdonába került, 1398-ban az aquileai seregek gyújtották fel. Később a kelet-tiroli Lienzből érkező lovagok lettek a gazdái, akkoriban Luegg kastélynak hívták.

1478-ban került át leghíresebb tulajdonosa, Erazem gróf kezébe, aki 1483-ban a bécsi udvarban egy vita után meggyilkolta Pappenheim marsallt, az osztrák császár egyik rokonát. Erazem a felelősségre vonás elől menekülve rejtőzött el szlovéniai kastélyában.

A császár Trieszt urát, Gaspar Ravbart küldte nyomába, aki megpróbálta kiéheztetni a várban bújkáló grófot. Egy idő után azonban rájött, hogy Erazem folyamatosan hozzájut friss élelemhez.

Csak Erazem halála után – a legenda úgy tartja, dolga végzése közben sújtotta agyon egy ágyúgolyó – derült ki, hogy az ételt a barlangokban kialakított titkos folyosón keresztül tudta beszerezni.

1567-ben Hans Kobenzl vásárolta meg a kastélyt. Ahogyan az épület ma látható, az javarészt az ekkoriban történő átépítések és bővítések eredménye. 1810-ig maradt a család tulajdonában a kastély, de mivel a gazdái leginkább Ausztriában tartózkodtak, hatalmas változtatásokat nem végeztek rajta, viszont szépen rendben tartották.

Ezután még két tulajdonosa volt a kastélynak, míg a II. világháború után állami kézbe került.

A Predjama kastély egy 123 m magas mészkősziklába épült egy barlang bejáratához. A kastély mögött egy másik barlangba a Lovka-patak fut, van egy harmadik barlang is, amit egykor istállóként használtak.

Ezen keresztül lehet elérni az alagútrendszert, amit kis csoportokban, speciális – helyben bérelhető – felszerelésekkel be is lehet járni.

Aki errefelé jár, nem szabad kihagynia ezt az élményt! Magát a kastélyt is érdemes megnézni, benne nyomon követhetjük, hogy az épületet a barlanghoz mennyire precízen igazítva alakították ki.

Borli kastély

Borli kastély

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Nxr-at

A Dráva egyik ősi átkelője felett, egy meredek sziklapárkányon található a kastély, mely 1199-en már állt. Az évszázadok során a mítoszok még a Szent Grállal is kapcsolatba hozták az épületet, melynek tulajdonosai között megtaláljuk Ptuj feudális urait, a Herberstein, a Turn és a Sauer családot is.

A II. világháború idején a kastélyban internálótábort alakítottak ki, a háború után azonban helyreállították és szállodát nyitottak benne. Ez azonban nem sokáig fogadhatott vendégeket, mert hamarosan kiürítették és elhagyták az épületet. Néhány évvel ezelőtt került állami tulajdonba, és megindult a helyreállítása is.

A Borli kastély magán viseli a különböző építészeti korszakok sajátosságait. Gótikus tornya és lakórészei a 13. századból valók, árkádos csarnokati és külső falait többször is átépítették, barokk kápolnáját pedig a 17. században kapta. Belső elrendezése és díszítése csak nyomokban őrzi eredeti formáját.

A kastély alatt elterülő, egykor fényűző kertnek már csak romjai láthatók. A hegy lábánál kialakított kert azonban rendezettebb, közepén egy kis pavilon is áll, a kertet fallal vették körbe.

A kastélyt a kerttel egykor egy sűrű fasor kötötte össze, ebből néhány fa még ma is áll, de az eredeti barokk kompozíció már a múlté. Az épület még nem látogatható, csak különleges alkalmakkor, pl. nyári rendezvények idején lehet bemenni.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Oiva Eskola / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: breki74 / Licence: CC BY-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Biegi79

Wikipédia / Szerző: Carlos Delgado

Wikipédia / Szerző: Jani Peternelj

Wikipédia / Szerző: Nxr-at