Szlovénia legszebb kastélyai és várai 1.

Ptuj

Szlovénia földrajzi fekvéséből adódóan mindig a legfontosabb európai útvonalak kereszteződésében feküdt. Ennek köszönhette stratégiailag meghatározó szerepét a térségben, ahogyan ezt jól mutatják kastélyai és várai is.

Ezek az építmények már nem az előkelőségek rezidenciái és nem a környéket védik az ellenségtől, hanem a turisták örömére szolgáló történelmi nevezetességek és számos legenda szülőhelyei.

Legtöbbjükben regionális múzeumokat alakítottak ki, néhányuk pedig szállodaként üzemel. Dombtetőkön, sziklák magaslatain foglalnak helyet, már csak a páratlan kilátás miatt is érdemes felkeresni őket.

Az ország legértékesebb történelmi látnivalói a sok évszázados kastélyok és várak, Szlovénia hivatalosan legnépszerűbb 10 látnivalója között 4 várat is találunk.

Ljubljanai vár

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

A Várhegyen foglal helyet a szlovén főváros több épületegyüttesből álló vára. Jelenlegi arculatát a 16. században kapta, mikor az 1511-es földrengés után újjáépítették. A ljubljanai vár egyszerre volt uralkodói rezidencia és katonai erődítmény is.

Helyén egykor az illírek és kelták erőssége állt, de az írott források egy 9. századi erődről is tudósítanak ezen a helyen. A Spannheim család székhelye volt, innen végezték a környékbeli települések irányítását, Ljubljanában még saját pénzt is verettek.

1335-ben a vár a Habsburgok örökös tulajdona lett és Krajna tartomány központja. A 15. században III. Frigyes császár egy új, tágasabb, kör alakú kastély építését rendelte el.

Az 1489-ben, Ljubljana védőszentjének tiszteletére felszentelt Szent György kápolna külső falai kivételével a vár egésze a 16-17. századi újjáépítések eredménye. 1814-ig a helyőrség állomáshelye volt, később tartományi börtön lett belőle.

1848-ban épített őrtornyából az őrszem ágyúlövéssel riasztott, ha ellenség közeledett. 1905-ben a várat a város vezetése vásárolta meg, hogy kulturális célokra hasznosítsa, mégis, 1964-ig lakóépületként funkcionált. Felújítása azóta is folyamatosan zajlik, 2000 óta a Festival Ljubljana társaság gondoskodik róla.

A várban jelenleg kiállításokat, esküvőket, rendezvényeket tartanak. Az óvárosból több úton keresztül is feljuthatunk hozzá, ha a Bábszínháztól indulunk, akár siklóval is felmehetünk.

Ptuji vár

Ptuj

Kép forrása: Pixabay.com

Ahol ma a ptuji vár áll, a történelem előtti időkben is létezett település. Stratégiai helyzete miatt ez a terület hamar felkeltette a főurak érdeklődését, ezért már a 9-10. században várat építettek – ebből az építményből egyetlen torony maradt meg a vár nyugati oldalán.

A 12. század első felében a salzburgi érsek építtette újjá a közben leromlott várat, amit egyszerre át is alakított. Erődszerű kinézetét levetve rezidencia lett belőle, ekkori arculatára a Leslijev-szárny emlékeztet.

A reneszánsz és a barokk korszak nyomai az épület minden részén láthatók. 1873-ban Herberstein Terézia vásárolta meg, majd felújította és bebútorozta. A Herberstein család 1945-ig maradt a várban, mely a II. világháború után múzeum lett.

Földszintjén Ptuj egykori lakóinak értékes hangszereit nézhetjük meg. A vár legszebb szobái az első emeleten vannak, ezek a 16-19. századra jellemző lakásbelsőket jelenítik meg korabeli bútorokkal, használati tárgyakkal, festményekkel, faliszőnyegekkel.

A második emeleten hagyományos farsangi maszkokat állítanak ki, a vár galériájában pedig a szlovén gótikus és barokk művészet legszebb példáit láthatjuk.

Celjei vár

Celje

Kép forrása: Flickr / Szerző: Felix Stahlberg / Licence: Public Domain Mark 1.0

Kétség sem fér hozzá, hogy ez Szlovénia legszebb vára, melynek koronája a lenyűgöző panoráma. A városközponttól dél-keletre, egy magas szikla tetejére építették, tulajdonosa először a Vovbre család volt, majd a Cillei grófok tulajdona lett.

A 17. században omladozni kezdett, a század végétől már teteje sem volt. 1755-ben Gaisruck gróf vete meg, de ez sem állította meg a vár romlását, mivel az új tulajdonos a köveit másik kastélya építéséhez használta fel. A jobb sorsra érdemes épület helyreállítása 1846-ban kezdődhetett meg.

Ekkor megerősítették falait és lasan újjáépítették. A vár felújítása gyakorlatilag azóta is zajlik. Eredetileg gótikus stílusú volt, majd reneszánsz és barokk jellegzetességekkel gazdagodott. Alapterületét tekintve ez Szlovénia legnagyobb vára.

Rihemberk vár – Branik

Nova Gorica

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Doremo

Feltehetően a település déli oldalán lévő egykori erőd romjain építették fel a hatalmas várat, melynek jelképe a magasan kiemelkedő, kör alakú torony. Írásos forrás először a 12. században számol be róla, mint Rihemberg grófjainak tartózkodási helyéről.

1649-ben a Lanthieri grófok birtoka lett, akik egészen a II. világháborúig éltek benne. A karsztvidéken álló erdő a Trieszt felé tartó kereskedelmi utak feletti ellenőrzés jogával is rendelkezett.

Fénykorában luxus színvonalú volt a berendezése, gótikus és barokk stílusát a 19. században a romantikával vegyítették.

A II. világháború után a várat érthetetlen okokból felégették, belsejében minden megsemmisült. Mindezek ellenére a Rihemberk várnak sikerült megőriznie a mediterrán térségben jellemző vonásokat, mint a megerősített központi mag vagy a domináns körtorony.

A vár felújítása folyamatosan zajlik, külső falait már 1957-ben újjáépítették, 1986-ban a palotaépület is megújult. A vár látogatható, de nem elsősorban turistalátványosság, mivel még nincs olyan állapotban, hogy szervezetten tudja fogadni a látogatókat. Egyik tornyában például népes denevérkolónia lakik.

Bledi kastély

Bled

Kép forrása: Pixabay.com

Az egyik leglátogatottabb kastélya ez az országnak, hiszen a különleges természeti látnivaló, a Bledi-tó fölött áll. Mint a mesékben, úgy magasodik a vidék fölé egy 130 m-es sziklán ülve. Ezt tartják Szlovénia legrégebbi várának, melyről tudjuk, hogy 1011-ben már biztosan állt.

Teraszáról felejthetetlen kilátás tárul elénk a tóra és annak közepén a kis szigetre, a Karavanke-hegyre és a Júliai-Alpokra.

Bled szépségét az utazók már évszázadokkal ezelőtt is csodálták, a modern történelemben pedig szintén meghatározó volt, hiszen számos hivatalos találkozót rendeztek itt és sok magas rangú államférfi is megfordult a tónál.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Lorenzo Magnis / Licence: CC BY-ND 2.0

Flickr / Szerző: Felix Stahlberg / Licence: Public Domain Mark 1.0

Wikipédia / Szerző: Doremo