Szlovénia legnépszerűbb üdülőhelye: Bled

Bled

Bled 1000 éves történelme során úgy őrizte hagyományait, hogy közben új tradíciókkal is gazdagodni tudott. A város programfüzetét lapozgatva láthatjuk, hogy egész évben zajlanak a különböző kulturális rendezvények és ünnepségek.

Bled üdülőhelyként az 1960-as években került fel a turizmus térképére, az azóta eltelt évtizedekben pedig mind több étteremmel, szálláshellyel és szórakozási lehetőséggel várja az utazókat.

Bled

Kép forrása: Pixabay.com

Az egyébként is elbűvölő alpesi települések közül Bledet tartják az egyik legszebbnek. Legfőbb attrakciója a gyógyhatású, termálvizű tó és az azt körülölelő hegyek.

A látványt sosem feledjük, de ha nemcsak gyönyörködni szeretnénk, hanem aktív kikapcsolódásra vágyunk, itt akkor is van miből válogatni. A természetjárás, a pihenés és a romantika minden feltétele adott.

Bled

Kép forrása: Pixabay.com

A Bledi-tó közepén található egy kis sziget – az egyetlen sziget Szlovéniában -, melyet az ország egyik legszebb helyeként emlegetnek. Jelképe a vidéknek, akárcsak a bledi vár, mely egy toronymagas szikla tetejéről néz le a vidékre már több mint 1000 éve.

Igazi mesebeli vár ez, melynek első írásos említése egy 1011-ben kelt dokumentumban található. Ezzel a bledi vár Szlovéniában hivatalosan is a legrégebbi. A látogatót a megszokottól eltérő, jóval kaotikusabb elrendezés fogadja, mintha a vár egyes részeit véletlenszerűen toldották volna hozzá.

Bled

Kép forrása: Pixabay.com

A vár belsejében is bőven akad mit nézni, van egy kis múzeum, mely a vidék történetét és megmaradt emlékeit mutatja be. Az ősi borospince, a 16. században épült kápolna, az újjáépült Gutenberg-nyomda és a gyógynövény galéria is izgalmas látnivalók. A vár étterméből csodás panoráma tárul elénk, érdemes itt megebédelni.

A Bohinj gleccser mozgása hozta létre a 2120 m hosszú és 1380 m széles Bledi-tavat. Az utolsó jégkorszak idején alakult ki, mikor a jég elolvadt, a medence pedig megtelt vízzel.

A tóhoz nem kapcsolódnak nagyobb mellékfolyók, vizének az utánpótlást csak néhány kisebb patak szolgáltatja. A tó északi részén termálforrások fakadnak, melyeket három hotel – a Toplice Grand Hotel, a Golf Hotel és a Park Hotel – gyűjt össze.

Bled

Kép forrása: Pixabay.com

Nyáron a tó vize eléri a 25-26 fokos hőmérsékletet is, de télen rendszerint befagy. A tó ékessége a szigeten álló Nagyboldogasszony barokk templom és annak 55 m magas harangtornya.

A 12. században épült templom többször károsodott földrengésektől és villámcsapásoktól. Mai kinézetét a 17. században nyerte el. Belsejében az oltár és a korábbi gótikus templomból megmaradt freskók a legszebb látnivalók.

Bled

Kép forrása: Pixabay.com

A szigetre a tópartról fából készült, hagyományos szlovén csónakokkal, a pletnákkal lehet eljutni. A turistákat átszállítják a szigetre, ahol fél órájuk van nézelődni a csónak visszafelé indulásáig.

A helyiek szerint a bledi kirándulásnak elengedhetetlen része a pletna kipróbálása, melyet ők a 16. század óta használnak. A pletna készítése és evezési technikája is különleges, apáról fiúra öröklődik.

Bled

Kép forrása: Pixabay.com

Van a bledieknek még egy hagyományos közlekedési eszközük, a lovaskocsi. Büszkén hajtják és kínálják szolgáltatásként a turistáknak az év minden szakában. A különleges esernyők az esőtől és a tűző naptól is védik a díszruhát és gomblyukukban piros gorenjskai szegfűt viselő kocsis mögött helyet foglaló utasokat.

A kis méhész házban megtudhatjuk, hogyan készítik a híres helyi mézet, de megnézhetjük a gazdagon díszített, kézzel festett paneleket is. 20-30 fős csoportokat kalauzolnak végig a mézkészítés lépésein, végül pedig természetesen vásárolhatunk is.

Ha már finomságoknál tartunk, a híres-neves bledi krémest vétek volna kifelejteni a helyi kulináris jellegzetességek közül! Úgy harapjunk bele, hogy ez a krémes, azaz a kremsnita Bled egyik szimbóluma!

krémes

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Erik

A tavat körbevevő hegyek még azokat is túrázásra csalogatják, akik nem szívesen vágnak neki a természetnek. Ha túrát nem is, de egy nagyobb lélegzetvételű sétát teszünk, már nyugodt szívvel térhetünk haza, hiszen mindenbe belekóstoltunk, amit Bled adhat az utazóknak!

A Straza tetejére feljutni nem nehéz gyalog sem, de a felvonót is használhatjuk. Bled környékének egyik leghíresebb pontja az Osojnica.

Bled

Kép forrása: Pixabay.com

Az első, 685 m-en lévő csúcshoz egy 45 perces, elég meredek út megtételével juthatunk fel, majd innen érhetjük el a második csúcsot 756 m-en. Ebből a magasságból már láthatjuk az egész Gorenjska-fennsíkot és a keletre lévő hegyeket.

Bled nagyon jó kiindulópont a túrázáshoz. Természeti látnivalók tekintetében a környéken a legnevesebbek a Vintgar és a Pokljuka, ahova néhol kihívásokat tartogató gyalogos ösvényeken lehet eljutni. Ezen ösvények többsége egész évben járható.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Erik