Szlovénia legjobb strandjai


Valamennyi európai ország közül Szlovénia rendelkezik a legrövidebb tengerparttal. Horvátország és Olaszország által közrefogott partvonalának teljes hossza 47 km.

Rövidsége azonban nem csökkenti szépségét! Európa rejtett gyöngyszeme a szlovén tengerpart, kikötővárosokkal, strandokkal, olaszos hangulatú településekkel, ahol kikapcsolódni és romantikázni is lehet.

Az elmúlt években a szlovén strandokra mindinkább felfigyelnek a külföldi turisták is. Sokáig főleg az olaszok és a horvátok jártak ide, akik a saját országaik tömegturizmust képviselő tengerpartjai helyett inkább békés nyaralásra vágytak.

Már azonban más országokból is egyre többen érkeznek, elsősorban észak-európaiak és amerikaiak fedezik fel maguknak a szlovén partokat. Az itteni pihenésbe a strandoláson kívül belefér a túrázás, a séták a középkori városok utcáin, Postojna és Skocjan híres barlangjainak felkeresése.

Postojna

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ivan Ivankovic / Licence: CC BY 2.0

A szlovén partokon májustól szeptemberig pedig napfényes mediterrán időjárásra számíthatunk, ez sem ronthatja el az utazást.

Szlovénia tengerparti üdülőhelyeit 4 körzetre oszthatjuk. Piran, Izola, Koper és Portoroz. Ezek az Isztria szlovén részének legnagyobb települései. Piran strandja annak ellenére is kellemes, hogy első ránézésre nem éppen azt a látványt nyújtja, amire talán számítottuk.

A Földközi-tenger partvidékének ezen szakaszára jellemző, hogy a strandok kavicsosak, és így van ez Szlovéniában is. A víz nagyon tiszta, ezért lehet, hogy többet leszünk majd benne, mint a köves partokon!

Az ország legjobb homokos strandját Portoroznál találjuk, ez sokat hozzátesz a város turisztikai jelentőségéhez. Vannak, akik nemcsak a strandok miatt jönnek ide, hanem a gyógyfürdőket keresik, de a város kaszinói is híresek.

Koper

Koper

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: TICKoper

Ez a város nem annyira a strandolás, mintsem a velencei hangulat miatt vonzó a turisták számára. Egy kis szabadstrandja van a kikötő közelében. Mikor az utasszállító hajók kikötnek a város partjainál, a Mestno Kopalisce szinte megtelik.

Koper strandján a fenyvesek nyújtanak kellemes árnyékot, de található itt játszótér, vannak öltözők és mosdók is, a mozgáskorlátozottakat pedig rámpa segíti a vízhez való lejutásban. A tenger itt fokozatosan mélyül, ezért kisgyermekes családok számára is ideális.

Aki nem szereti a tömeget, keresse fel az olasz határ mentén fekvő Debeli Rtic kék zászlós strandját. Természeti értékei miatt ez a terület 1991 óta védettséget élvez.

Itt a strandon kívül gyógyfürdő, rekreációs központ, játszótér és egy szép kis park is van, melyben érdemes felfedezni a világ különböző tájairól származó, 4500 fát és különböző növényt.

Piran

Piran

Kép forrása: Flickr / Szerző: Anna & Michal / Licence: CC BY 2.0

A turisták egyöntetűen el vannak ragadtatva magától a várostól, de a strandjával kapcsolatban már megoszlanak a vélemények. Bár vize tiszta és hangulata kellemes, sokan egyenesen cáfolják, hogy Pirannak volna igazi strandja.

Fürdőzni lehet a partjainál, de arra ne számítsunk, hogy egy szokványos szabadstrandot fogunk itt találni, ahol egyszerűen lesétálunk a vízhez. A tengert itt óriási sziklák választják el a szárazföldtől, fürdeni pedig csak úgy tudunk, ha ügyességünket és bátorságunkat összeszedve átmászunk rajtuk.

Ha ezt megtettük, más panaszunk már nem lehet, hiszen tiszta tengervízben úszhatunk. Tegyünk egy sétát a Szent György templomhoz, ahonnan egy gyalogút visz egy szép partszakaszhoz, a Fiesta strandhoz.

Izola

Izola

Kép forrása: Flickr / Szerző: Vladyslav Artyukhov / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Egy romantikus hangulatú kisváros ez, mely két stranddal is hívogatja a turistákat. Az egyik a kikötő, a másik a világítótorony mellett található. Mindkettőnek vannak kavicsos, füves és homokos szakaszai is.

A gondozott, Kék Zászlóval elismert Simonovzaliv a San Simon Hotel magánstrandja, melyet csak a hotelben megszálló vendégek használhatnak. Lehet napernyőket és más strandfelszereléseket bérelni, a gyerekeket pedig vízicsúszda szórakoztatja.

Izola és Piran között találjuk a szintén kék zászlós Krka Strunjan strandot, mely része egy természetvédelmi területnek. Júniustól szeptemberig ezt a partszakaszt vízi mentők vigyázzák.

Portoroz

Portoroz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Valinor Photography / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Az ország egyetlen természetes homokos strandját mondhatja magénak Portoroz, mely talán emiatt is Szlovénia egyik legfontosabb üdülővárosa. Strandjainak többsége a hotelekhez tartozik, a kék zászlós Meduza strand is, melyet az Adriai-tenger egyik legszebb és legexkluzívabb strandjának tartanak.

A városközponti strandja is kék zászlós. Portoroz tengerpartjai bárok, füves kertek és napozóágyak töltik meg, van itt egy szép sétány is, melyen keresztül Piranba lehet átsétálni. A tenger kristálytiszta, de az éles sziklákra, kövekre még a homokos szakaszokon is figyelni kell.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: Ivan Ivankovic / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Valinor Photography / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: Anna & Michal / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Vladyslav Artyukhov / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: Jules / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Wikipédia / Szerző: TICKoper