Szlovénia központja: Ljubljana

Ljubljana

Ljubljana a Sárkány városa, ahogyan ezt mutatja a címere, a zászlaja, a vára, de motívumként láthatjuk a hídjain és a helyi reklámokon is. A szlovén főváros gondosan megtervezett történelmi magját műemlékek és tágas terek teszik hangulatossá.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

A graffiti művészek munkái szinte az összes utcában láthatók, és nemcsak egyszerű feliratok, de valóságos műalkotások formájában is. Ljubljana valóban gyönyörű város, nem pezsgő és nem izgága, de a művészet és a nyugodtság mindenütt tetten érhető benne.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

A 19. században kezdett el fejlődni a gazdasága, mikor megépült a Trieszt és Bécs közötti vasútvonal. Ennek lett egyik állomása Ljubljana, ami nagy fellendülést hozott a város életében.

A dohánygyár pedig újabb lendületet adott a gazdaságnak. Ljubljana egyetemváros és az országon belül kulturális központként is meghatározó a szerepe.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

Európai szinten az egyik legelismertebb és legrégebbi filharmonikus város, de az alternatív művészeteknek is teret enged. Ljubljana a szülővárosa a neves szlovén építésznek, Joze Plecniknek, aki szinte egyedül formálta a várost olyanná, amilyen ma. A terek, a hidak, az épületek többsége az ő nevéhez fűződik.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

Ljubljana kényelmesen bejárható egy nap alatt is. A városnézést a legjobb a vártól indítani. A legenda szerint a várhegy lábánál élt Sárkányölő Szent György is, ahol később a település kifejlődött.

A várban virtuális múzeumban ismerhetjük meg Ljubljana történetét, de az őrtoronyba is érdemes felmenni, hiszen innen elénk tárul a város látképe.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

A várudvar minden évben otthont ad a ljubljanai Nyári Fesztiválnak, a város legnagyobb kulturális eseményének. A bábelőadásoktól kezdve a szimfonikusokig a művészetek szinte valamennyi válfaja felvonul ezen a rendezvényen, melyet a város több helyszínén rendeznek meg.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

A szlovén főváros legszebb épületei a gyönyörűen megmaradt óvárosban, valamint annak környékén találhatók. A Ljubljanica-folyó partján barokk, szecessziós és klasszicista stílusú építészeti emlékeket láthatunk. A folyó mindkét partja a város ütőere, tele kávézókkal, éttermekkel, társasági élettel.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

A Presernov tér közepén áll France Preserennek, a “nemzet atyjának”, a szlovén nemzeti himnusz költőjének szobra. Itt található a szép látványt nyújtó, szecessziós stílusú Centromerkur bevásárlóközpont, mely Szlovénia legelső áruháza, de itt áll az 1903-ban épített Urbanc-ház is.

Ez az óváros központja, a fiatalok találkahelye, ideális egy kávé mellett a reggeli napindításhoz és az esti randevúkhoz, baráti beszélgetésekhez is.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

A Hármas-hídon át juthatunk el a kézműves piac fedett csarnokához, valamint a Mestni térre,  ahol a gyönyörűen felújított Robba szökőkút, vagy ahogyan a 20. század elejétől nevezik, a Három Carnioli Folyó Szökőkútja fogad. 1751-ben építették, mára a város egyik jelképévé vált.

Mögötte található a Városháza épülete, ide ingyen is betérhetünk, hogy megnézzük az udvarán tartott időszakos kiállításokat.

A Mestni tér az óváros egyik legfontosabb helyszíne a Stari térrel együtt. A kettő között macskaköves utcák találhatók üzletekkel, éttermekkel.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

A Mestni téren kelet felé haladva pillanthatjuk meg a Szent Miklós székesegyházat. A masszív harangtornyairól és magas kupolájáról könnyen felismerhető templom Ljubljana legfontosabb egyházi épülete. 1701-ben kezdték építeni barokk stílusban.

Tervezője Andrea Pozzo, freskói pedig Quaglio munkái. A székesegyház mellett kapott helyet a piac, ahonnan észak felé indulva jutunk el a Sárkány-hídhoz. Az 1901-ben épült hídról úgy tartották, hogy ha egy szűz lány kelt át rajta, a hidat díszítő sárkányok farok csóválásba kezdtek.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

A Metelkova régebben katonai terület volt, mára viszont a régi épületeket újjáépítették és szerves részeivé tették a városnak. Itt zajlik Ljubljana éjszakai élete. A régi laktanyában és börtönben ma szálloda működik és kiállításokat rendeznek. Itt található a Szlovén Néprajzi Múzeum is.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

A folyó nyugati partján, az óváros másik felén van a Kongresszusi tér, ami tulajdonképpen egy csodás városi park. Itt található az 1726-ban épült Ursuline templom, a neoklasszicista stílusú Kazina palota, a századfordulós egyetemi épület és a kortárs Szlovén Filharmonikusok Háza. Ez a székhelye Ljubljana nemzetközileg is híres és a világ egyik legrégebbi zenekarának, melynek múltja 1701-re nyúlik vissza.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

A Kongresszusi tértől északra található a híres Neboticnik felhőkarcoló Vladimir Subic tervezésében. Nevezik a Balkán Rockefeller Centerének is, mert mikor 1930-ban megépítették, ez volt Európa legmagasabb lakóépülete. Ljubljana büszkesége az 1892-ben, neoreneszánsz stílusban épült Operaház, melyet nem csak kívülről, de belülről is érdemes megcsodálni.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

Ennek közelében található a Nemzeti Múzeum, benne Szlovénia legrégebbi műalkotásával, az i.e. 5 században készült urnával. Ezen kívül itt állítják ki a világ legrégebbi kerekét és a legöregebb hangszerét is. A múzeum egy neoreneszánsz stílusú palotában kapott helyet, mellette alakították ki a Történeti Múzeumot is.

Innen délre találjuk a szép jelzővel nehezen illethető Köztársaság teret, betonházai takarásában pedig a Cankarjev dómot. A dómban kerül sor a legrangosabb kulturális események megrendezésére.

Képek forrása: Pixabay.com