Szlovénia felfedezetlen szépségei

Mostnica-folyó

Ha a leghíresebb látnivalókon már túl vagyunk, vagy egyszerűen csak szeretnék letérni a kitaposott turistaösvényekről, megismerkedhetünk Szlovénia azon felfedezetlen szépségeivel, melyek a legtöbb utazó előtt rejtve maradnak.

Ljubljanai mocsárvidék

Ljubljanai mocsárvidék

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Peter Turšič

Szlovénia természeti látnivalóiról a havas csúcsok, zöld dombok és sötét erdők jutnak elsőre eszünkbe. Pedig a sor itt még nem ér véget! Ljubljanától délre találjuk a 160 km2-en elterülő, mocsaras, tőzeglápos területet, mely nemcsak természeti, de történelmi szempontból is fontos látnivaló.

A legkülönbözőbb történelmi korszakokból több mint 10.000 leletet tártak fel itt. Közülük a legjelentősebb a világ legrégebbi fakereke, melyet a becslések szerint i.e. 3500-3100 között készíthettek.

Cölöpökön épített házakból egész települések épültek ki itt a mezolitikumtól, azaz i.e. 5000-től kezdve. A környék állat- és növényfajok tekintetében is nagy értéket képvisel.

Mostnica-folyó

Mostnica-folyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: PaulR1800 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Az ország északnyugati részén gyönyörködhetünk a folyóban és az általa kivájt szurdokban. Ez kétségkívül Szlovénia egyik legszebb természeti látnivalója. A Mostnica az Uskovnica- és Fuzine-hegy déli lejtőiről indulva tört utat magának a Voge-völgyön át, innen fut a Cesenjski-hídhoz.

Itt kezdődik egy gyönyörű túraútvonal, amin keresztül feljuthatunk a szurdokhoz. Sok fantasztikus fotót fogunk itt készíteni!

Strunjan-szikla

Strunjan-félsziget

Kép forrása: Flickr / Szerző: Erin Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0

A szlovén tengerpart csak egy egészen apró szelete az országnak, rövidebb 50 km-nél, mégis csodaszép. Ennek a vidéknek a fénypontja a toronymagas Strunjan-szikla, melynek mindenképp másszunk fel a tetejére! Strunjan városa a sókitermelésről nevezetes, de ettől függetlenül is érdemes megnézni. Közelében egy szép tájpark is található.

Pericnik-vízesés

Pericnik-vízesés

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dreamy Pixel

A Júliai-Alpokban, Mojstrana falu közelében találhatók a vízesések, melyek a jégkorszak egyik utolsó maradványából, egy olvadó gleccserből törnek a felszínre.

A vízesésnek két szakasza van, az első 16 m-es magasságból, a Vrtaska-fennsíkról zubog lefelé, majd egyesül a második szakasszal, mellyel együtt 52 m-ről zuhan le a smaragdzöld színekben pompázó medencébe.

A vízesések legszebb arcukat télen mutatják, mikor a párálló vízsugarak egy óriási orgona sípjára emlékeztetve masszív jégcsapokká és jégtömbökké fagynak.

Malom a Murán

Lebegő malmok

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Peter Willi Buck

A helyiek a Szerelem szigetének nevezik az Izakovci közelében, a Murában fekvő kis szigetet. A folyón már a 4. századtól kezdve sorra építették a malmokat a búza, kukorica, rozs, hajdina őrlésére. Ami ezekből fennmaradt, azokat ma a turisták is megnézhetik.

A híres úszó malmok minden része fából készült, ezek igazi különlegességnek számítanak. Szuvenírként vásárolhatunk itt különleges liszteket, Prekmurjeban belekóstolhatunk a helyi konyha ízeibe, Büjrakban pedig a múzeumot nézhetjük meg.

Jama Pekel

Jama Pekel-barlang

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Sl-Ziga

Szó szerinti jelentése: a Pokol barlangja. Bejáratát megpillantva rögtön megértjük az elnevezését, de tartanunk semmitől nem kell! A barlang karsztképződményei miatt vált az országhatárokon kívül is nevezetessé. A Ponikvica-patak formálta ezeket 3 millió évvel ezelőtt.

Feltétlenül nézzük meg, hiszen itt láthatjuk Szlovénia legnagyobb földalatti vízesését is. A barlangrendszer Sempetertől északra található és kb. 1 km hosszú.

Rengeteg aktív kikapcsolódási, túrázási lehetőséget találhatunk Szlovéniában a Trekhunton.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Peter Turšič

Wikipédia / Szerző: Dreamy Pixel

Wikipédia / Szerző: Sl-Ziga

Wikipédia / Szerző: Peter Willi Buck

Flickr / Szerző: Erin Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0

Flickr / Szerző: PaulR1800 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: PaulR1800 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0