Szlovénia, az ország, ami sosem fogy ki a látnivalókból

Bohinj

Még a sokat látott külföldiek is egy szempillantás alatt ámulatba esnek Szlovéniától. A meglepetések földje ez, ami szinte minden lépésnél adni és mutatni akar valamit. Európa ezen sarkában gyönyörűen egyesül az alpesi, a mediterrán, a karszt és a pannon világ.

Az európai úti célok többségét Szlovénia az érintetlen tájaival könnyedén lekörözi. A szlovén vidék életmódja szintén érdekes a turisták számára, hiszen itt egy egészen új világba léphetnek be, ami az egyszerű élet szépségét, a közösségi ünnepeket és a hagyományok vigyázását hirdeti.

Természeti értékek

Triglav Nemzeti Park

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Se90

Szlovénia a föld és a víz országa. Teljes vízfolyásainak hossza kb. 26.600 km. Az egy lakosra jutó folyami víz mennyiségének tekintetében Szlovénia az élvonalban foglal helyet az európai országok között – kb. négyszeresen meghaladva az átlagot.

Az ország területének több mint felét, azaz kb. 1.163.812 hektárt erdők borítanak. Ennél több erdős vidékkel csak a finnek és a svédek büszkélkedhetnek. Területének kb. 11%-a tartozik védettség alá, köztük olyan ősi erdőségek, mint a Kocevje régióban találhatók. A legnagyobb védett területe a közel 84.000 hektáros Triglav Nemzeti Park.

Skocjan-barlangrendszer

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lander

A Skocjan-barlangrendszer a világ legnagyobb földalatti kanyonja. 1986 óta tartozik az UNESCO Világörökségek sorában. Szlovénia ártéri területeit a Ramsari Egyezmény védi, így a secovljei sólepárlót is, mely 1993-ban nyert védettséget.

A Ljubljanica-folyó karsztos medencéje, a Cerknica-tó 2006-ban, a Skocjan-barlangrendszer és annak vizes élőhelyei pedig 1999-ben lettek védettek.

A főváros Ljubljana

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

Szlovénia természeti értékei mögött nem maradnak el az építészeti örökségei sem. A főváros Joze Plecnik, a neves szlovén építész keze munkája, a mai városkép javarészt az ő elképzelései alapján született.

A 20. század elején hagyta rajta jellegzetes stílusának nyomait a városon, munkáját pedig később tanítványai folytatták szintén a modern irányzatok szellemében. Az “új hullám” hatására Ljubljana gyűjtőhelye lett a fiatal építészeknek, egy pezsgő élénk, nagyváros vált belőle.

A régi és az új harmóniában létezik itt egymás mellett, mintha az 5.000 éves múlttal rendelkező város már a legelső település létrejöttétől arra lett volna hivatott, hogy egyszer majd országának fővárosa legyen.

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

Ljubljana őrzi fordulatos történelmének emlékeit. Az egykor itt fekvő Aemona település maradványai, az óváros reneszánsz, barokk és art déco homlokzatai, a díszes kapuk, a Ljubljanica-folyó felett átívelő romantikus hidak mind a múlt tanúi.

Ljubljana mostani arculatában fontos szerepet játszott az itáliai barokk, a két évszázaddal később megjelenő art nouveau, de a bécsi szecesszió is sok épületen látható, elsősorban azokon, melyek közvetlenül az 1895-ös nagy földrengés után épültek.

Múzeumok, műemlékekben gazdag kisvárosok és falvak

Radovljica

Kép forrása: Flickr / Szerző: Mickey Bo / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Szlovéniában 200 múzeumot és múzeumi gyűjteményt nézhetünk meg, ha az ország kultúrája iránt behatóbban is érdeklődünk. A legjelentősebb értékeket a Nemzeti, a Néprajzi és a Természettudományi Múzeumban őrzik.

Szlovénia büszkeségei az olyan európai jelentőségű múzeumok, mint a kobaridi I. világháborús gyűjtemény, mely az Európa Múzeuma díjat is elnyerte.

A szlovén falvak és kisvárosok a mai napig hagyományosnak mondhatók. Templomaik, kolostoraik, váraik története egészen a román időkig nyúlik vissza.

Skofja Loka

Kép forrása: Flickr / Szerző: Bernd Thaller / Licence: CC BY 2.0

A szlovén települések, középkori városok arculatában a reneszánsz udvarházak, a polgári lakóházak, a barokk stílusú építészet, a neoklasszikus paloták és parkok, az art nouveau stílusú banképületek és szállodaépületek a meghatározók.

A szlovén városok az elmúlt években sorra újították fel történelmi jelentőségű épületeiket, ezzel is tisztelegve történelmük egy-egy darabkája előtt. Szlovénia szép állapotban megőrzött várai és kastélyai általában múzeumoknak, galériáknak adnak otthont és rendezvényeknek méltó helyszínt.

A régi mezővárosok, falvak, a mindentől távol eső parasztházak egyedülálló építészeti sajátosságokat mondhatnak magukénak, felkeresni őket különleges élmény lesz.

Gasztronómia, borutak

bor

Kép forrása: Pixabay.com

Ha Szlovéniát minden ízében szeretnénk legalább valamelyest megismerni, térjünk le a főútvonalakról és válasszuk inkább a túraösvényeket! Ez az út vezet ugyanis a szlovén vidék, a mindennapi élet, a hagyományok és a gasztronómia megismerése felé.

Szlovéniában számtalan borút található, melyekből jól látszik, hogy az országban milyen hagyományai vannak a szőlőtermesztésnek és a borászatnak.

Ezeket a borutakat bejárni nem csak azoknak ajánlott, akik komolyabban érdeklődnek a szőlő és a bor iránt, hiszen rajtuk keresztül a vidéki élet egyéb örömeiből is részesülhetünk.

Kromberk kastély

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Biegi79

Érdekes útvonalak kapcsolják össze Szlovénia legnevesebb személyiségeinek szülővárosait, a történelmi településeket és a kastélyokat, várakat. A tanösvényeken keresztül pedig a természethez kerülhetünk még közelebb.

Az ösvényeket szegélyező táblák részletesen bemutatják az adott vidék növény- és állatvilágát, köztük néha igen ritka fajokkal. Ezek az utak többnyire védett területeken, regionális parkokon haladnak keresztül.

A vendéglátás és a turizmus adja Szlovénia teljes GDP-jének 12%-át, az ország összes munkahelyének pedig 8%-a ezekben az ágazatokban működik. A turisztikai szempontból fejlettebb régiókban ez az arány magasabb, az országra levetítve pedig lendületes növekedése várható a jövőben.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Se90

Wikipédia / Szerző: Lander

Wikipédia / Szerző: Biegi79

Flickr / Szerző: Mickey Bo / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: Bernd Thaller / Licence: CC BY 2.0