Ptuj és Északkelet-Szlovénia legérdekesebb látnivalói

Ptuj

Szlovénia északkeleti vidékei elsősorban gyógyhelyeikről, boraikról és vidéki hangulatukról ismertek, valamint Ptuj történelmi városáról.

Az ország legrégebbi állandó települése Ptuj, ami kétségkívül Szlovénia egyik legszebb városa is. A Dráva mentén fekszik, középkori, kanyargós utcácskái, terei, templomai különleges hangulatot adnak a településnek. Mindennek megkoronázásaként pedig a város felett, a dombon egy vár áll.

A legjobb, ha jut időnk néhány napot eltölteni itt, hogy igazán át tudjuk adni magunkat a város történelmi atmoszférájának. Kirándulhatunk is, erre kitűnő lehetőséget biztosa a tartomány egyik legszebb borútja, mely a városból indulva kelet felé halad a horvát határ közelében lévő  Ormož és Ljutomer közt.

Ha magunkkal nem hoztunk, akkor béreljünk kerékpárt és tekerjünk végig az útvonalon – egy-egy borospincét megállóként közbeiktatva.

Ptuj

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lorenzo Magnis / Licence: CC BY-ND 2.0

Szlovénia legészakkeletibb csücske Prekmurje, azaz a Muravidék, mely nemcsak földrajzilag, de némileg kulturális tekintetben is más, mint az ország többi része. A városon jól érezhető a magyar hatás, de híres arról is, hogy talán egész Szlovéniában itt ehetjük a legfinomabbakat.

A végeláthatatlan szántókat szőlők, falvak és templom színesítik. a régió legnevezetesebb attrakciója a Moravske Toplicei gyógyfürdő, melynek környezetében a családokat sok sportolási lehetőség várja és egy golfpálya is van.

Nem messze innen található Bogojina, melynek hófehér templomát az ország leghíresebb építése, Jože Plečnik tervezte. Prekmurje északi részén a Goricko hegységben találjuk Grad városát. A település neve kastélyt jelent, ehhez méltón itt nézhetjük meg Szlovénia legnagyobb barokk kastélyát.

Ptuj és északkelet Szlovénia 10 legérdekesebb látnivalója:

1. Haloze hegyei

Zavrč

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ajax999si

Haloze hegyeit keletről kb. 40 km-re Makole, északról a Dráva határolja. Kitűnő fehér bor terem a vidéken, ez Szlovénia egyik legkedveltebb borvidéke.

Nemcsak borturisztikai szempontból érdemes ide ellátogatni, de túrázáshoz, kerékpározáshoz is ideális a vidék, főleg a Haloze hegyen lévő útvonalak. A kirándulásból ne hagyjuk ki Ptujska Gora városát, a Borl kastélyt és Makole városában a Štatenburg kastélyt se.

2. Ljutomer – Ormož borút

Ormož kastélya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Christian1311

A vidék egyik legszebb attrakciója ez a borturizmus szempontjából. Az egész térséget fantasztikus borutak szelik át. A szőlőültetvényekkel teli dombok között megtaláljuk a Jeruzalem nevű kis települést is, majd látogassunk el Ormož kastélyához, melynek története a 13. században kezdődött.

3. Ptuj

Ptuj

Kép forrása: Flickr / Szerző: Marco Verch / Licence: CC BY 2.0

Szép történelmi város különleges atmoszférával. Menjünk el a 9. században épült kastélyba, ahol egy izgalmas múzeumot és galériát is találunk. Innen a panoráma is fantasztikus az óvárosra és a Drávára.

4. Terme 3000

Gyógyfürdő

Kép forrása: Pixabay.com

Moravske Toplicében található ez a gyógyfürdő, mely az egyik legnagyobb és legismertebb. 5000 m2-es vízfelületével, csúszdáival, belső és külső termálmedencéivel – melyek a vidék különleges “fekete ásványvizével” vannak feltöltve – minden ízében a kikapcsolódást szolgálja. Közelében egy 18 lyukas golfpálya is van.

5. Goričko Tájvédelmi Park Prekmurjében

Goričko - Kastély

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Nxr-at

Egy könnyed túrához vagy kerékpározáshoz ideális terep ez Szlovénia legészakkeletibb régiójának közepén. A Goričko név a “gorice” szóból ered, ami kis dombokat jelent. A tájvédelmi parkban áll az ország legnagyobb kastélya, melynek a legendák szerint eredetileg nem kevesebb, mint 365 szobája volt.

6. Lebegő malmok

Lebegő malmok

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Peter Willi Buck

Egykor a Mura látképéhez hozzátartoztak a vízből kiemelkedő, közel 90 hatalmas malomlapát csúcsai. Napjainkra ezekből a lebegő malmokból csak egy maradt meg, a Babicev, Verzej városában. A hagyomány megőrzése miatt Izakovciban egy másik működő malmot is építettek. Mindkét malomban helyi őrlésű termékeket is lehet vásárolni.

7. Radenci Gyógyfürdő

Gyógyfürdő

Kép forrása: Pixabay.com

Amellett, hogy a Radenska ásványvíz szülővárosa, itt található egy fürdőkomplexum is, mely kezeléseket és nagyszerű szabadidős programlehetőségeket kínál a vendégeinek.

A kezelések nagyrészt a helyi természetes forrású szénsavas víz felhasználásával történnek, melynek forrását a 19. században fedezték fel. Ez tette népszerűvé és ismertté a települést az egész Osztrák-Magyar Monarchiában.

8. Szt. Miklós rotunda, Nagytótlak (szlovénül Selo)

Szt. Miklós rotunda

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Szilas

A 13. században építették ezt a román kori templomot, melynek érdekessége kör alakú struktúrája és gótikus freskói. Valamint az, hogy a Goricko Tájvédelmi Parkban gyönyörű környezetében található. Írott forrás először 1365-ben tesz említést a létezéséről.

9. Ptuj környéke

Ptuj

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lorenzo Magnis / Licence: CC BY-ND 2.0

A gyönyörű táj sok látnivalót tartogat, mint a Ptuj gyógyfürdő és vízipark, a golfpálya és a tó. Ez egy mesterséges tó, melynek mérete kb. 9×1 km. Horgászni és vízi sportokat kipróbálni is ideális.

10. Muravidék (szlovénül Prekmurje) gasztronómiája

Prekmurska Gibanica

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Sl-Ziga

Ez a vidék elsősorban a Prekmurska Gibanicáról nevezetes. Ez a finom, pudinggal több rétegben töltött édesség bekerült az EU helyi ételek listájára is, így készítésének módja és receptje is védettség alatt áll.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Mihael Grmek

Wikipédia / Szerző: Ajax999si

Wikipédia / Szerző: Christian1311

Wikipédia / Szerző: Nxr-at

Wikipédia / Szerző: Peter Willi Buck

Wikipédia / Szerző: Szilas

Wikipédia / Szerző: Sl-Ziga

Flickr / Szerző: Lorenzo Magnis / Licence: CC BY-ND 2.0

Flickr / Szerző: Lorenzo Magnis / Licence: CC BY-ND 2.0

Flickr / Szerző: Marco Verch / Licence: CC BY 2.0