Programlehetőségek Északkelet-Szlovéniában

Ptuj

Szlovénia északkeleti régiója közvetlenül a magyar határ mentén terül el. Főként bortermő vidékként ismerik, de nevezetes fürdővárosairól, történelmi településeiről és vidékies atmoszférájáról is.

Szlovénia egyik büszkesége az érintetlen természeti környezet, amit itt sem fogunk hiányolni, ezért a természetjárás és a hegyi sportok szerelmesei számára is kitűnő úti cél.

Programlehetőségek Északkelet Szlovéniában:

Túrázás

Goricko Tájpark

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Clemens Stockner

Nagyon sok túraútvonal szeli át a vidéket. A Haloze hegyi út és a Goričko Tájpark útvonalai egytől egyig lenyűgöző területeken haladnak át, köztük a kezdők és a gyakorlott túrázók is megtalálják a számukra legmegfelelőbbet.

Hegyi kerékpározás

Nemcsak gyalogosan, de két keréken is neki lehet vágni a régió felfedezésének. A Slovenske Gorice hegyek, a Goričko Tájpark, a Haloze hegyei mind kitűnő terepet tartogatnak a hegyi kerékpározáshoz. Ezek az útvonalak nehézségi szintet tekintve könnyebben teljesíthetők, mint a régió északabbra lévő, sziklásabb helyeken haladó kerékpárútjai.

Síelés

Maribor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Swedenb

Az északkeleti régió legközelebb eső síterepe a Maribor külvárosában található Mariborsko Pohorje. A pályák hosszának szempontjából ez az ország legnagyobb síterepe.

Lovaglás

Aki szeret lovagolni, az meg fogja találni a számításait Ptuj környékén és az északkeleti régióban. A Galoper Lovasklub Ormožhoz közeli ajánlatokkal várja azokat, akik lovastúrán szeretnének résztvenni. A Rakičan Lovasklub Murska Sobota környékén, a Muravidék központjában indít természetjáró túrákat lóháton.

Golf

golf

Kép forrása: Pixabay.com

Szlovénia leghosszabb golfpályája, a kb. 600 méteres Livanda az északkeleti régióban található. A ptuji golfklub pedig az ország legtöbb vizes akadályával rendelkező pályával büszkélkedhet. Ezek a pályák kezdőknek is megfelelőek.

Műlegyes horgászat és úszás

Ptujsko Jezero közelében folyik a Dráva alsóbb szakasza, ahol idilli környezetben lehet horgászni. Ez a folyószakasz az úszáshoz is ideális.

Építészet és történelem

Ptuj

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lorenzo Magnis / Licence: CC BY-ND 2.0

Ptuj központjában áll a kastély, mely a régió legfontosabb történelmi és építészeti látnivalója. Ezenkívül érdemes megnézni Ormož városát, Ptujska Gora hegytetőn álló templomát, a Borl és Štatenburg kastélyokat, de Nagytótlakon a Szent Miklós rotunda román kori templom is szép történelmi látnivaló.

Vízi sportok

Ptuj mesterséges tava a város határában található. Itt a vízi sportok szerelmesei válogathatnak sokféle lehetőség között, mint a vízisí, a windsurf, a wakeboard vagy a vitorlázás.

Kajakozás

A lassúbb sodrású Mura Európa egyik legkedveltebb célpontja a kajakosok körében. Mivel csak kevés gyorsabb folyású szakasza van, lehetőséget ad a természet megcsodálására. Inkább pihenésnek, mintsem adrenalinban dúskáló vízi kalandok miatt érdemes választani.

Természeti látványosságok

Goricko Tájpark

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: DoncseczII

Ahogyan az az egész országra jellemző, úgy az északkeleti régió sem szűkölködik gyönyörű tájakban. A Haloze hegyekben Jeruzalem települését érdemes felkeresni, de bebarangolhatjuk Ormož borútjait és a Muravidéken felfedezhetjük a Goričko Tájparkot.

Bár a régióban magas hegyeket nem találunk, a meseszerű dombos vidék tökéletes hátteret szolgáltat a kirándulásokhoz.

Múzeumok és galériák

A ptuji kastélyában egy múzeum is található, ahol a helyi bútorkészítésről tudhatunk meg többet, megnézhetünk régi hangszereket és a karneválról is láthatunk érdekes kiállítást. A galériában Szlovénia barokk alkotásainak színe-javát mutatják be a látogatóknak.

Slovenska Bistrica kastélyának nagytermében megnézhetjük a freskókat, emellett több kiállítás is várja az érdeklődőket.

Gasztronómia és borkóstolás

szőlő

Kép forrása: Pixabay.com

Az északkeleti régió az egyik legfőbb bortermő területe Szlovéniának. A legismertebb borvidékei: a Muravidék, Maribor, Haloze és Ljutomer-Ormož. A borászathoz kapcsolódó turizmus itt nagyon fejlett, borutak és a pincékben borkóstolók várják a turistákat.

A Muravidék a magyar turisták szívéhez azért is közel áll, mert a helyi gasztronómiában a magyar konyha ízvilága is megjelenik. A legkülönlegesebb tájétel a prekmurska gibanica puding, amit az Európai Unió védett örökségnek nyilvánított.

Fesztiválok

Február vége Szlovéniában a karneválok szezonja. Az egész országban ilyenkor űzik el a telet. A régió leghíresebb fesztiválját Ptujban tartják. A több napos ünnepségen láthatjuk a maszkot viselő “kurents”-eket és jó borokból sincs hiány.

SPA & Wellness

Gyógyfürdő

Kép forrása: Pixabay.com

Szlovénia 15 minősített gyógyfürdője közül 4 is az északkeleti régióban található: a Terme Lendava, a Radenci Health Resort, a Muravidéken a Terme 3000 és a Terme Ptuj.

Ezen fürdők mindegyike színvonalasan felszerelt, a szépségkezelések és a balneoterápia tekintetében is minőséget képvisel. A Ljutomer közelében lévő Bio Terme Mala Nedelje szintén kedvelt célpontja a turistáknak.

Képek forrása: 

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: DoncseczII

Wikipédia / Szerző: Swedenb

Wikipédia / Szerző: Clemens Stockner

Flickr / Szerző: Lorenzo Magnis / Licence: CC BY-ND 2.0

Flickr / Szerző: Lorenzo Magnis / Licence: CC BY-ND 2.0