Programlehetőségek Celjétől a Krka-völgyig

Celje

Bár leginkább a belföldi turizmusban ismertek, a Krka-völgy és a Celje tájegység rendkívül gazdag természeti kincsekben, történelmi látnivalókban, sok wellness központ található itt, de a vidék híres a termelői borokról és a helyi gasztronómiai specialitásokról is.

Ezeknek vonzó ötvözete teszi a szlovének egyik kedvenc úti céljává a térséget. Programlehetőségek Celjétől a Krka-völgyig:

Hegyi kerékpározás

A régióban sok kijelölt hegyi kerékpárút van, a Gorjanci hegység és a Kozjansko park pedig kezdőknek is ideális ahhoz, hogy kipróbálják ezt a sportágát, mégpedig egy csodás környezetben.

Túrázás

kirándulás

Kép forrása: Pixabay.com

A Gorjanci hegység – Novo mestotól keletre, valamint a Kozjansko parkban – Krsko és Rogaška között rengeteg túraútvonalat kínál. Ezeknek hossza 2-23 km között váltakozik, a kirándulás során természeti és kulturális látnivalók mellett haladunk el, az utat pedig még színesebbé teszik a látókörbővítő információs állomások.

A Szlovéniára szerencsés módon jellemző érintetlen tájat sűrű pókhálóként szövik át a túraútvonalak, így egészen biztosak lehetünk benne, hogy ha családdal érkezünk, ha a kihívásokat kedveljük, vagy ha csak egy könnyed sétára vágyunk, akkor is megtaláljuk a nekünk valót.

Rafting

A Krka-folyó Smihel és Žužemberk közti szakasza ideális a raftingoláshoz, illetve egynapos kirándulásokhoz, hogy kipróbálhassuk a helyi specialitásokat.

Siklóernyőzés

A siklóernyőzés egyik legnépszerűbb indulóhelye a Lisca-hegy Sevnica és Laško városok között, de ezenkívül még számos más helyről is érdemes a levegőbe emelkedni a Laško/Radeče körzetben.

Műlegyes horgászat

A Krka-folyó a műlegyes horgászokat is elkényezteti. Megszámolni szinte lehetetlen, a folyón hány olyan terület van, ami ideális a horgászat ezen válfajához. A környezet, amiben hódolhatunk szenvedélyünknek, pedig egyenesen varázslatos.

Kajakozás

kajakozás

Kép forrása: Pixabay.com

A Krka-folyó a profiknak is kedvelt terepe, de a kezdő kajakozók is megízlelhetik itt ennek a vízisportnak a szépségeit.

A folyó felső szakaszán vízlépcsők sorát találjuk, melyeket átugorhatunk, de akár le is csúszhatunk rajtuk. Kezdők csak vezetővel próbálják ki! A folyó alsóbb szakasza technikásabb és több evezés szükséges az átjutáshoz.

Fürdés

A Krka-völgyben és a régió számos wellness központjában bőségesen adódik lehetőség a fürdőzésre. Csak választanunk kell, hogy hol szeretnénk eltölteni pihenésünket.

Lovaglás

Barátságos hegyeivel, mesés erdeivel és folyóparti útjaival a Krka-völgy mesés körülményeket kínál a lovagláshoz. A Tanja Grubačevič Lovasiskola Češča Vas városában, Novo mesto mellett, és a Lastrada Lovasközpont Jakob pri Šentjurju városában, Celjétől északkeletre is szervez különböző lovastúrákat.

A Novo mesto Utazási Irodában több kijelölt lovastúra-útvonalat is tudnak ajánlani a régió lóháton való bejárásához.

Golfozás

A vidéken három kitűnő golfpálya is várja a vendégeket: a Mokricei golfpálya, az Olimjei pálya és a Golf Grad Otočec. Mindhármat könnyen meg lehet közelíteni, és valamennyi csodás szlovén tájakon terül el.

Építészet és történelmi látnivalók

Podsreda vár

Kép forrása: Flickr / Szerző: Carlo Ghio / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A Celjétől a Krka-völgyig nagyon sok történelmi látnivaló kerül útunkba. Ezek közül a legnevezetesebbek Podsreda, Otočec, Mokrice, Rogatec, Sevnica, Žužemberk, Olimia és Celje kastélyai, Brežice kastélyában a Királyok Terme, illetve Brežicei egész óvárosa.

Kostanjevica na Krki városának a Krka-folyó szigetén álló kolostora szintén fantasztikus látnivaló. Ez egyben az ország vezető kiállítóhelye is.

A régióban még olyan kulturális örökségeket találunk, mint a Tri Fare zarándokhely – 3 csodás gótikus templom közös templomfallal körülvéve, Metilka város közelében -, illetve a Pleterje és Stična kolostorok épületei.

Fesztiválok

Szlovénia egyik legnagyobb fesztiválja, amit a bortermő vidékeken tartanak, mint Goriška Brda és Martinovanje, a Szent Márton napi fesztivál november elején.

Ez az ünnepség középkori eredetű, kezdetét pedig a termés “sok”-ból borrá való változása jelzi. Az egész régióban ünnepelt fesztivál középpontjában a tánc, a gasztronómia, a zene és természetesen a bor van.

A térségben két zenei fesztivált is tartanak, az éves Sevicq fesztivált a brežicei kastély Királyi Termében, barokk és reneszánsz zene kíséretében. Valamint Otočec városában a Rock Otočec fesztivált, ami az egyik legnépszerűbb eseménye a vidéknek.

Borkóstolás

bor

Kép forrása: Pixabay.com

Ez a vidék Szlovénia legfontosabb bortermő vidékeit foglalja magában, így ha valamire, a borkóstolásra biztosan bőven kínálkozik lehetőség. Rengeteg borházba térhetünk be, hogy megízlelhessük a régió finom nedűit, amiket természetesen meg is vásárolhatunk.

Megtaláljuk itt a helyi borspecialitásokat is, mint amilyen a “modra frankinja”, azaz a kékfrankos helyi változata, a Bizeljsko régió vörösborai, vagy a gyöngyöző fehérborok, melyek közül talán a legismertebb az Istenič.

A Dolenjska régió nevezetessége a cviček nevű borkülönlegesség. A vörös és a fehér borok házasításból született, savas, de nem savanyú, alacsony alkoholtartalmú (kb. 8%) és magát veszélyesen könnyen itató bor nagyon könnyen felismerhető ízzel rendelkezik.

Semič és Metlika városok környékén, a tájegység legdélkeletibb részén található a Bela Krajina borvidék, ami már ránézésre is lenyűgöző. De a különleges ízvilággal rendelkező,  Metliška Crnina nevet viselő vörösboráról, valamint a bortermelésben nagy tradíciókkal rendelkező városairól – pl. Drašiči – is nevezetes.

Gasztronómia

Szlovéniában sehol, így a celjei és a Krka-völgyi régióban sincs hiány gasztronómiai élményekből. A szívélyes vendéglátás, a hagyományos konyha kipróbálására a helyi éttermek, fogadók nyújtanak lehetőséget.

Az ország egyik legnagyobb bortermelő régiójához méltón ezen a vidéken az italok éppen olyan fontosak, mint az ételek. A borutak mentén kitűnő borházakban élhetjük át a gasztrokulturális élményeket.

SPA & Wellness

Terme Olimia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dejan Danailov / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Szlovénia első számú spa és wellness vidéke a Celjétől a Krka-völgyig terjedő régió. Itt található az ország 15 minősített gyógyfürdője közül 6: a Terme Čatež Spa, Šmarješke Toplice, Dolenjske Toplice, a Thermana Laško, a Podčeterteki Terme Olimia és a Rogaška Health Resort.

Az összesben szolgáltatások széles skálája várja a vendégeket, köztük egészség- és szépségkezelések, rekreációs programok, a pihenést és a magas színvonalú ellátást biztosító szolgáltatások. Nem szabad kihagyni a sorból a Laško közelében található Rimske Toplice fürdőjét sem, mely minden igényt kielégítő spa-val rendelkezik.

Múzeumok és galériák

A térségben rengeteg a történelmi látnivaló, ezeket pedig méltó módon foglalják össze a múzeumok és galériák.

Közülük is talán a legjobbak a Božidar Jakac Galéria és a Posavje Múzeum a Brežice Kastélyban, ahol a freskókkal díszített Királyok Terme is látható, de a kortárs művészeteknek is kialakítottak itt egy galériát. A régióban több kastély is látogatható, mint Podsreda, Otočec, Rogatec, Sevnica és Celje városok kastélyai.

Természeti látványosságok

A vidék természeti környezete érintetlenségét tekintve egyedülálló . Védett természeti kincsekkel találkozhat itt az utazó, mint a Kozjansko Park, a Gorjanci hegység Novo mestotól keletre, vagy a Krka-folyó, mely az egész térséget átszeli. Szigetein középkori városok és kastélyok találhatók.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Dejan Danailov / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: Carlo Ghio / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Flickr / Szerző: Bernd Thaller / Licence: CC BY 2.0