Pokljuka, a természeti látnivalók kincsestára

Pokljuka

Bledtől és Bohinjtól 15 km-re található a kb. 20 km hosszan húzódó Pokljuka-fennsík. Az 1100-1400 m-es magasságban fekvő vidék akkor vált népszerű turisztikai hellyé, mikor az 1930-as években megnyitották itt az első szállodát.

Területének 97%-át tűlevelű erdők alkotják. A korábbi bükkerdők nagy részét a vasöntödék működtetése miatt kiirtották a 18. században és tüzelőként hasznosították. A 6300 hektáros lucfenyő erdőkbe és a legelőkre nyaranként több száz szarvasmarhát hajtanak ki.

A Pokljuka-fennsík nemcsak gazdasági, de turisztikai szempontból is igen meghatározó vidéke Szlovéniának. Az átgondolt irányítás révén sikerült megtalálni itt azt a törékeny egyensúlyt, melyben a mezőgazdaság, az erdészet és a turizmus egymással harmóniában tudnak létezni.

Ha a ma érvényben lévő környezetvédelmi előírások régen is léteztek volna, Pokljuka biztosan nem lenne olyan, mint amilyen most. A turisták a múlt emberének köszönhetik, hogy mégiscsak megvalósította itt az infrastruktúra alapjait.

Pokljuka

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Ales Krivec

A Triglav Nemzeti Park közepén, az ország legmagasabb hegyének, a Triglavnak a közelében szinte eggyé válhatunk a természettel. A Triglav-hegy meghódítását célul kitűző túrázóknak kedvelt kiindulópontja Pokljuka, ahonnan sok más hegycsúcs is elérhető közelségben található.

Pokljuka felé, Gorje falu mellett van egy szép szurdok is, ami talán a legnyugodtabb pontja az egész környéknek.

Értékes mezőgazdasági területként a Pokljuka tele van hegyi legelőkkel, melyek a külföldről érkezett turisták számára csodás látnivalók, akárcsak a vidékies, hagyományos stílusú parasztházak. Uskovnicában is van egy ilyen fából készült ház, egy hegyi menedék, ami a turisták rendelkezésére áll.

Lipancban szintén várja a túrázókat egy hegyi kunyó, aminek érdekessége, hogy helyben megtermelt élelmiszereket és saját készítésű gyógyteát is kínálnak itt a kirándulóknak.

Pokljuka

Kép forrása: Flickr / Szerző: Darij & Ana / Licence: CC BY 2.0

Pár évvel ezelőtt Pokljuka turisztikai létesítményei még tulajdonképpen az enyészeté váltak. Mára azonban egy nagyszabású terv keretében, 1,5 millió euróból sikerült felújítani az egyiket, a Sport Hotelt. Ez volt a vidék legelső szállodája, ami az összefogásnak köszönhetően ma színvonalas berendezéssel és szolgáltatásokkal fogadja a turistákat.

Ahogyan Szlovénia egészére, a Pokljuka területére is jellemző, hogy lakói szeretnék, ha vidékük nemcsak szezonális, de egész évben hívogató célponttá válna a turisták számára. Ennek megfelelően egyre bővül a kikapcsolódási lehetőségek köre.

Lehetőség van íjászkodásra, sportlövészetre, sítúrákra, nordic walkingozásra, hegyi kerékpározásra – akár a jégbe fagyott hegyi sífutó pályán is.

Pokljuka

Kép forrása: Dreamy Pixel

Pokljuka környékét télen nagy hó borítja, az év több szakában pedig sok mással lehet tölteni az időt a szabadban. Júliusban rendezik meg a Családi napot, augusztusban az Adrenalin Hétvégét, ősszel pedig a Gombák és Erdei Gyümölcsök Fesztiválját.

A vidéken nagyon sok szénégető kemence látható, melyeket nemrég újították fel a turisták számára. Ezek a történelmi látnivalók annak a nem is olyan régi korszaknak az emlékét őrzik, mikor a szén volt a fő fűtőanyag, mellyel az olvasztókemencéket üzemeltették.

Pokljuka

Kép forrása: Dreamy Pixel

Akik túrázni szeretnének, azokat a táblákon kívül a helyiek is figyelmeztetni fogják az elővigyázatosságra, hiszen a Pokljuka-fennsíkot a barna medvék ösvényei szelik át, ezért bármikor utunkba kerülhet egy példány.

Pokljuka történelmi örökségei közé tartoznak a gasztronómiai jellegzetességek is, ezen belül is elsősorban a tejtermékek. A házi készítésű tejfölök, sajtok, túrók, alpesi vajak olyan ínyencségek, melyek már önmagukban is elég vonzerőt jelentenek a régi meglátogatásához.

A pásztorok, a zsindelyes házak, az egyszerű ételek a letűnt népi világ hangulatát idézik vissza, ezt a hangulatot pedig az itt élők meleg vendégszeretettel fűszerezik meg.

Képek forrása:

Dreamy Pixel

Unsplash.com / Szerző: Ales Krivec

Flickr / Szerző: Darij & Ana / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Erik Paakspuu / Licence: CC BY 2.0