Múzeumi séták Ljubljanában


Várost nézni lehet múzeumlátogatás nélkül, de nem érdemes. Legalábbis, Ljubljana esetében biztosan nem.

Az országnak, a városnak és környékének történelmét, művészetét, néprajzát ismertetik meg a látogatókkal a tárlatok. Ebben pedig a főváros múzeumainak még hangsúlyosabb szerepük van.

Természetesen, az utazók többsége nem Ljubljana múzeumai miatt keresi fel a várost, de egy kirándulásra nem éppen ideális napon, mikor a városi sétákat elmossa az eső, a turista számára nincs is tartalmasabb program, mint kiválasztani a számára legérdekesebbnek tűnő múzeumot, és eltölteni néhány órát a város múltjának alaposabb megismerésével.

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Kép forrása: Flickr / Szerző: Michael R Perry / Licence: CC BY 2.0

Emberekről embereknek szól – mondja a múzeum szlogenje is. Tárlatai Szlovénia múltját példaszerűen kötik össze a jelennel, a civilizációt a természettel és a nemzetet más kultúrákkal.

A fantáziadúsan és kreatívan összeállított, állandó tárlatok mellett időszakos kiállításokat is rendeznek, de művészeti alkotótáborokra és egyéb rendezvényekre is sor kerül a múzeumban.

A Néprajzi Múzeum Ljubljana központjában található, az újonnan kialakított kulturális centrumában, az egykori laktanya helyén. A területet teljesen átalakították, és a tervek szerint a jövőben még inkább itt fog összpontosulni a főváros művészeti élete.

Nemzeti Galéria

Nemzeti Galéria Ljubljana

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tit Bonač

Frantisek Edmund Skabrout, cseh építész mestermunkája az a 19. századi, neoreneszánsz palota, melynek egy egyik szárnyában alakították ki az átlag feletti színvonalú galériát.

A 13-20. század második feléig láthatunk itt festményeket a legnagyobb szlovén művészektől. A galéria másik állandó tárlatán európai festők munkáit állítják ki a reneszánsztól a modern korig.

Építészeti és Design Múzeum

Építészeti és Design Múzeum Ljubljana

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ljuba brank

Az ország legjelentősebb építészeti és várostervezési múzeuma ez, melyet a Ljubljanától keletre található Fuzine várában hoztak létre.

Egyszerre tölti be a múzeum és az oktatási központ szerepét, mivel az összegyűjtött anyagot nemcsak kiállítják, de oktatási célokra is felhasználják. A múzeum 1972-ben még magánintézményként jött létre, 2010-ben került állami irányítás alá.

Időszakos tárlatain az építészet, a fotózás és a design területéről láthatunk érdekes darabokat. Nemcsak Szlovénia, de Közép-Európa építészeti sajátosságaiba és történetébe is bepillantást nyerhetünk. Minden páros évben itt kerül megrendezésre hazai és külföldi résztvevőkkel az Építészeti Biennálé.

Szlovénia Nemzeti Múzeuma

Nemzeti Múzeum Ljubljana

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Žiga

Ljubljana központjában, a Tivoli Park közelében található Szlovénia legrégebbi múzeuma, melynek épületében alakították ki a Történeti Múzeumot is. Az épület a 19. században készült, neoreneszánsz stílusban. Belül is nagyon impozáns, szobrokkal, mennyezet festményekkel díszített.

A múzeumot 1821-ben alapították, tárlatai egészen a kezdetektől mutatják be a szlovének és az előttük itt élt népek történetét. Római korból származó leletek, sírkövek, feliratok is láthatók itt, de a gyűjtemény egyik legérdekesebb darabja egy egyiptomi múmia, mely az i.e. 5. századból származik.

Külön kiállítás témája Szlovénia monetáris története. Ennek keretében a bronzkortól kezdve gazdag érmegyűjteményt mutatnak meg a látogatóknak. A múzeum kiállítási darabjaira érdemes több órát is rászánni.

Ljubljana Városi Múzeuma

Városi Múzeum Ljubljana

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Žiga

Egy csapat történész hozta létre és működteti jelenleg is ezt a lenyűgöző múzeumot. Rögtön szembetűnik, hogy laikusok szemszögéből néhzve próbálták felépíteni a kiállításokat, hogy azok számára is érdekesek lehessenek, akik egyébként nem állnak közelebbi kapcsolatban sem a történelemmel, sem a régészettel.

A kiállítások segítségével Ljubljana pozitív és negatív oldalát is megismerhetjük, a festmények, tárgyak, fotók megmutatják, hogyan változott a szlovén főváros az évszázadok során. Ljubljana 4000 éves történelmét állandó és időszakos kiállítások mutatják be.

Ha órákat nem szeretnék eltölteni egy múzeumban, de a főváros múltját mégis szeretnék megismerni, akkor ide érdemes betérni, mert rövid, mégis átfogó képet kaphatunk.

Kortárs Történelem Nemzeti Múzeuma

Kortárs Történelem Nemzeti Múzeuma

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Žiga

A Tivoli Parkban, egy szép 18. századi épületben alakították ki a múzeumot. Bár gyűjteménye nem túlzottan gazdag, mégis fontos ahhoz, hogy megismerjük Szlovénia szuverén állammá válásának folyamatát.

Az I. világháborútól mutatja be az ország történelmét fotókon, ruhákon, használati tárgyakon keresztül. A kiállításnak az egyik legérdekesebb része a kommunista korszakot bemutató tárlat.

Szlovén Természettudományi Múzeum

Szlovén Természettudományi Múzeum

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tiia Monto

Talán nem ez a legizgalmasabb múzeuma a fővárosnak, mégis érdemes betérni, főleg, ha gyerekekkel vagyunk. Sok különös dolog látható itt, pl. mamut csontok, ásványok, kagylók és kövek.

A múzeum Ljubljana központjában található, 1821-ben alapították, 1921-ben lett belőle nemzeti múzeum. A botanikai, zoológiai és geológiai tárlatok nemcsak Szlovénia, de Európa számos pontjáról származó leleteket mutatnak be.

Sörfőző Múzeum

sör

Kép forrása: Pixabay.com

Több mint 150 évvel ezelőtt kezdett üzemelni Ljubljana sörfőzdéje, melyből mára múzeum lett. Tárlatain megismerhetjük a szlovén sörfőzés történetét és hagyományait, ehhez kapcsolódóan láthatunk régi eszközöket, gépeket.

Lehetőség van vezetett túrán is részt venni – ennek része a sörkóstolás és egy rövidfilm levetítése is -, ebben az esetben előzetes bejelentkezés szükséges.

Kísérletek Háza

tudomány

Kép forrása: Pixabay.com

Tanít, és egyben szórakoztat is ez a kicsit sem szokványos múzeum, ahol mindennek az alapját a kísérletek adják. A látogatók szabadon sétálhatnak és megnézhetik azt, amit a leginkább felkelti az érdeklődésüket, legyen az az óriás buborék készítő, az elektromos rovar vagy éppen a folyadékkal működő, zenélő mérleg.

Kiselőadásokon megismerhetjük a különböző tudományos elveket és törvényszerűségeket is. Sokan Ljubljana egyik legérdekesebb látnivalójának tartják ezt a múzeumot, ahol biztosan ki tud kapcsolódni az egész család.

Dohány Múzeum

szivar

Kép forrása: Pixabay.com

Ez a kis múzeum a dohány európai történetével ismertet meg minket a 16. századtól kezdve. A kiállított tárgyakon keresztül megtudhatunk mindent Ljubljana 1871-ben nyílt dohánygyáráról, melynek egykori épületében ma a múzeum található.

A gépeken kívül két nő életnagyságú alakját is láthatjuk, akik a 19. századi szivarkészítő munkásasszonyok emlékét idézik elénk.

A gyár a szlovén történelemben fontos helyet foglalt el, egyrészt azért, mert ez volt az emancipáció és a női jogok bölcsője, másrészt pedig azért, mert fénykorában 1000 alkalmazott dolgozott itt, ezzel pedig az Osztrák-Magyar Monarchia 3. legnagyobb vállalatának mondhatta magát.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Tit Bonač

Wikipédia / Szerző: Žiga

Wikipédia / Szerző: Ljuba brank

Wikipédia / Szerző: Žiga

Wikipédia / Szerző: Tiia Monto

Wikipédia / Szerző: Žiga

Flickr / Szerző: Michael R Perry / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Jean-Pierre Dalbéra / Licence: CC BY 2.0

Pixabay.com