Ljubljana felhőkarcolója: Neboticnik

Neboticnik

Az egyik szimbóluma a fővárosnak az első szlovén felhőkarcoló, melyről csodás panoráma nyílik a városra. Ez volt Ljubljanában az első épület, mely magasabbra nyúlt a barokk templomtornyoknál, 1933-as megépítésekor pedig egész Európában nem volt nála magasabb lakóépület.

Ez a rekord már a múlté és Ljubljana látképét is több, hasonlóan magas toronyház tarkítja, történelmi háttere és izgalmas art deco stílusa miatt mégis különlegesnek számít a Neboticnik.

Neboticnik

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: miran_k

Vladimir Subic szlovén építész tervezte meg az 1933-ban átadott Neboticniket. A 70,35 m magas felhőkarcoló a Nyugdíjintézet megbízásából épült azzal a céllal, hogy benne irodákat és lakásokat alakítsanak ki.

Az építkezés hírére a városlakók nem törtek ki örömujjongásban, sokan tüntettek is ellene, mert a város barokk látképét féltették. Subic a magas épületek klasszikus hármas felosztásának megfelelően megtervezte a felhőkarcolót, ami hamarosan fel is épült.

Neboticnik

Kép forrása: Flickr / Szerző: stevekeiretsu / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Mégpedig nagyon rövid idő alatt, köszönhetően az akkoriban újdonságnak számító vasbeton alkalmazásának. A 13 emeletes épületben lakások és irodák kaptak helyet, földszintjén és első emeletén üzleteket alakítottak ki. A 10. emelettől felfelé kávézó, bár és egy kilátó terasz került kialakításra.

A bejáraton keresztül egy karsztmárvánnyal borított előszobába jutunk, ahonnan 3 lift visz felfelé, ezek közül egy a lakók számára van fenntartva. A liftek is technikai újításnak számítottak, akárcsak az, hogy a közmű hálózatot is a legkorszerűbb technológiával építették ki.

Neboticnik

Kilátás / Kép forrása: Flickr / Szerző: stevekeiretsu / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A központi fűtést automatikus olajégőkkel oldották meg, a 6. emelettől felfelé pedig automatikus szivattyúkkal biztosították a vízellátást, a meleg vizet és a szellőzést pedig központilag a pincéből oldották meg. A belül igen fejlett technológiával kialakított épület külsőleg art deco és neoklasszicista stílust képvisel.

A Neboticnik a japán anti-szeizmikus építészet elveinek megfelelően épült. 16 tartóoszlopát 18 m mélyre helyezték a szilárd talajban, így a Neboticnik a szlovén főváros leginkább földrengésbiztos épülete lett.

A homlokzatot egy monumentális, 4 m magas női alakot formázó szobor díszíti, ami Lojze Dolinar szlovén szobrász alkotása. Ezzel akarták harmonikusabbá tenni a szomszédos banképülettel az összhatást. Az építése óta eltelt idők során igyekeztek megőrizni a felhőkarcoló jellegzetességeit, nevét is megőrizték.

Neboticnik

Kép forrása: Flickr / Szerző: Fred Romero / Licence: CC BY 2.0

A Neboticnik art deco stílusába exkluzivitás is vegyül, ezt testesítik meg a vastag, kék bársony függönyök, az aranyozott díszítések, a nagy belmagasság és a stílusos világítás.

Az épület belsejében még ma is az eredeti, tölgyfából készült csigalépcső látható, a Neboticnik tetejéről pedig egyedülálló kilátás nyílik a városra. A tetőn kialakított bár körteraszáról a Tivoli Park és a vár is látható.

Neboticnik

Kép forrása: Flickr / Szerző: Donald Judge / Licence: CC BY 2.0

Az épületben működik egy másik színvonalas szórakozóhely is, színes bőrből és plüssből készült berendezéssel. Ez a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelye. Az étterem a másik csúcspontja a felhőkarcolónak. Az ételeket helyi alapanyagokból készítik a Michelin útmutatásai szerint.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: miran_k

Flickr / Szerző: Lars Plougmann / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Fred Romero / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: stevekeiretsu / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: stevekeiretsu / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: Donald Judge / Licence: CC BY 2.0