Kempingezés Szlovéniában

kemping

Szlovéniában kempingezni nemcsak azért érdemes, mert ez a legolcsóbb szálláslehetőség, de azért is, mert az ország egyik fő attrakcióját, a lenyűgöző természetet így ismerhetjük meg a legközelebbről. Szlovéniában megszámlálhatatlan természeti látnivaló van, a turistautak kora tavasztól kezdve tele vannak kirándulókkal.

Egy túrának pedig igazi csúcspontját jelentheti, ha a nap végén nem egy városba vagy apartmanba megyünk vissza pihenni, hanem a szabad ég alatt töltjük az éjszakát

Szlovénia teljes területének felét erdők alkotják, ez nagyban megkönnyíti, hogy a városokon kívüli területeken kempinget találjunk. Sátrat nem lehet bárhol felállítani, a védett területeken ezt szigorúan tiltják, ezért kijelölt kempingező helyet kell keresnünk.

kemping

Képek: Wikipédia / Szerző: Tiia Monto

Szlovéniában 50 kemping van, melyek különböző felszereltségűek, a legegyszerűbbtől a luxusig válogathatunk a színvonaluk és természetesen az áraik között. Az országban a kempingek többsége április közepén nyit, és október közepéig várja a turistákat, míg az időjárás megengedi a szabadban való sátrazást.

Vannak azonban olyan kempingek, melyek télen is nyitva tartanak, ezek elektromossággal és fűtött fürdőszobákkal felszereltek.

A kempingeket többnyire olyan helyeken alakították ki, ahol a közelben sokféle lehetőség van a szabadban való kikapcsolódásra. Tavak mellett, túraútvonalak közelében, tengerparton, kerékpárutak mentén találjuk őket, hogy a szállásról rögtön útnak is indulhassunk a természetjárásra.

A kempingezés azoknak is kitűnő választás, akik egyszerűen csak a természetben szeretnének pihenni.

Kempingek a hegyekben

Bled

Kép forrása: Pixabay.com

Az alpesi régiókban festői hegyvidéken kempingezhetünk. A Júliai-Alpok legszebb részei, Bled és Bohinj környékén több kemping is van, ahol a csodás látványban lehet részünk, olyanban, amilyet egyetlen szállodában sem tapasztalhatunk.

A nap méltó lezárása egy hangulatos nyársonsütés vagy grillezés az erdő éjjeli neszezésével a háttérben.

Dovje és Mojstrana közelében, a Triglav Nemzeti Parkban található a családias hangulatú Kamne kemping, ami remek kiindulópont a nemzeti park felfedezéséhez. Trenta faluban is találunk egy kempinget, ami jó választás, ha a Triglav-hegyet szeretnénk megmászni.

A közelben fut a smaragdzöld Soča-folyó és a Soča-ösvény, melyen végigmenve bejárhatjuk az egész környéket. A Soča-völgyben található a Klin Lepena kemping, ahol játszótér és étterem áll a turisták rendelkezésére, horgászengedély kiváltására is van itt lehetőség.

Kempingek a tengerparton

Izola

Kép forrása: Flickr / Szerző: Vladyslav Artyukhov / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Az Adriai-tenger partján sem a hotel az egyetlen szálláslehetőség. Portorozban is Izolában is működnek kempingek. Ez utóbbi a Trieszti-öbölre néz, 500 vendég találhat itt magának szálláshelyet. A kempingből egy szép sétaúton juthatunk le a tengerhez.

A Lucija kempingből a portorozi öbölre nyílik kilátás. Ebben a kempingben a mozgáskorlátozottak számára is megfelelőek a körülmények és a felszereltség. Ha több napot szeretnénk itt eltölteni, mosógép és szárítógép teszi még komfortosabbá a kempingezést, de van itt étterem és a házi kedvenceinket sem kell otthon hagynunk!

A legtöbb turista júliusban és augusztusban tartózkodik itt. Mivel egyre nagyobb az érdeklődés, néhány éve várólistát vezettek be.

Kemping Ljubljanaban

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

A Ljubljana Resort kempinget az egyik legszebbnek tartják Európában. A főváros északi részén, egy zöldövezeti üdülőközpontban alakították ki a Száva partján. A négycsillagos kempingben modern létesítményeket és felszereltséget találunk, ráadásul egész évben nyitva van.

Szlovénia egész területén találhatók kempingek, a Pohorje-hegy lábánál például szintén egész évben nyitva tartó kemping van, de a Terme Catez fürdő és termálkomplexumhoz is tartozik egy kemping. A naturisták számára is van lehetőség a szabadban való megszállásra.

A Terme Banovci fürdő közelében, a Soncni Gaj kemping várja őket, de a Smlednik kemping egy részén is szívesen látják őket.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Tiia Monto

Flickr / Szerző: Vladyslav Artyukhov / Licence: CC BY-NC-ND 2.0