Így tölts el 7 napot Szlovéniában!

Bled

Hogy Szlovénia méreteit tekintve kis ország, az szerencsés az utazó számára, hiszen egy hét alatt sok mindent láthat belőle.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a szlovén vidék összes csodáját magunkévá tehetjük ennyi idő alatt, de a kis távolságoknak köszönhetően viszonylag sok látnivalót belesűríthetünk az utazásba.

Azt az egy hetet, amit Szlovéniára szánunk, próbáljuk meg úgy összeállítani, hogy minél többet láthassunk és megismerhessünk az ország autentikus jellegzetességeiből, tájaiból, kultúrájából, történelméből. Legyen részünk városnézésben, némi tengerparti kirándulásban és a csodás szlovén tájak bejárásában.

1. nap – Maribor

Maribor

Kép forrása: Flickr / Szerző: Marco Verch / Licence: CC BY 2.0

Mariborban, azaz Szlovénia második legnagyobb városában kezdjük a kirándulást. Itt remek éttermek és hangulatos kis terek fogadnak, de a város legfőbb nevezetessége az óváros szívében álló vár.

A 15. században erődnek épült, de a következő évszázadok alatt sokszor átalakították, bővítették, míg végül egy főúri rezidenciává változott.

Maribor magáénak mondhat egy Guinness Rekordok Könyvében is szereplő látnivalót is, ami nem más, mint a világ legöregebb szőlőtőkéje, ami egy 17. század második felében készült festményen már szerepel. A független külföldi szakértők által hitelesített szőlőtőke még ma is terem!

2. nap – Ptuj

Ptuj

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lorenzo Magnis / Licence: CC BY-ND 2.0

Mariborból autóval rövid utat kell megtennünk a római eredetű Ptujig. Várában múzeumot alakítottak ki, ahol a karneváli maszkoktól kezdve a hangszereken át a portrékig sok érdekességet nézhetünk meg.

Az ókori gyökereket magáénak mondható város gazdag történelmi múltját teljes egészében megismerni képtelenség, de érdemes nyitott szemmel járni.

Ptujban nagyon sok izgalmas látnivalóval találkozhatunk, pl. az Orpheus-szoborral, ami az ország legrégebbi, ma is eredeti helyén látható műemléke.

3. nap – Tavak

Bled

Kép forrása: Pixabay.com

A Bohinj- és a Bledi-tó környékére érdemes már reggel megérkezni, mikor a táj még viszonylag érintetlen szépségében megcsodálható. A nap folyamán rengeteg turista érkezik ide, ami nem is csoda, mert ez az a szlovén táj, aminek biztosan nem lehet ellenállni.

A tavak vidékét behálózzák a turistaösvények, láthatunk vízeséseket, körülöttünik az alpesi táj, történelmi látnivalónak pedig ott van a középkori kastély és a Bledi-tó közepén található szigeten a romantikus templom.

4-5. nap – Isonzó völgye (Soča-völgy)

kajakozás

Kép forrása: Pixabay.com

A Soča-folyó az egyik legtisztább vizű alpesi folyó, melyről sok mese és legenda született az idők során. Ma a folyót és annak környékét nemcsak Szlovénia, de Európa egyik legértékesebb természeti kincsének tartják.

A Soča-völgyben természet és a kultúra összefonódik, elkápráztatnak az ízek, az illatok és a látvány. Havas hegycsúcsok, alpesi legelők, harapnivalóan friss levegő kényezteti itt a gyalog vagy két keréken útnak induló turistákat. Az a legjobb, ha jut 2 napunk erre a vidékre! Éjszakára az egyik tanyán foglaljunk szállást!

6. nap – Piran

Piran

Kép forrása: Pixabay.com

A Soča-völgytől autóval már 2-3 óra alatt az Isztria partjainál lehetünk. Ahelyett, hogy egyenesen leszáguldanánk, álljunk meg a híres Skocjan-barlangnál és nézzük meg! Erre kb. 2 órát számoljunk.

Hamarosan egy egészen más szlovén vidékre érünk, ahol az alpesi helyett immár mediterrán a táj, az éghajlat és természetesen a hangulat is. Ennek megtestesítői a macskaköves utcák, a keskeny sikátorok, a hullámzó tenger, melyek tökéletes keretet adnak egy tengerparti étteremben elköltött vacsorának.

Piranban naplemente után sem áll meg az élet, a klubok, kaszinók ilyenkor élnek csak igazán. Maga Piran nagyon apró kis település, pár óra alatt bejárható, de a tengerpart nyújtotta örömöket bőkezűen nyújtja át a turistáknak.

7. nap – Ljubljana

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

Piranban ússzunk még egyet reggel a tengerben, majd pattanjunk be az autóba és autópályán vegyük az irányt a főváros felé. Ljubljanát gyalog és a városban bérelhető kerékpárral is felfedezhetjük. Nézzük meg a várat, majd járjuk be az óváros utcáit, ahol színvonalas éttermek várnak ránk.

Délután látogassunk el Ljubljana legalább egy múzeumába vagy művészeti galériájába, hogy a kirándulásból a kultúra se maradjon ki. Nézelődünk a folyóparton, ahol naplementekor kezdődik az élet. Ha még nem vagyunk túl fáradtak hozzá, ebből mi is kivehetjük a részünket!

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Marco Verch / Licence: CC BY 2.0