Gyógyfürdőzés Szlovéniában

Terme Topolšica

Megmártóznál egy termálvizes medencében, miközben nagyokat szippantasz a friss hegyi vagy a sós tengeri levegőből? Egy aromás masszázs után jól esne a relaxálás egy tőzeges-gyógyiszapos pakolással a testeden?

Akkor nézz szét a szlovén gyógyfürdők széles kínálatában, ahol minden lehetőség adott a testi-lelki feltöltődéshez!

A pihenés tudománya

Gyógyfürdő

Kép forrása: Pixabay.com

A szlovén források gyógyhatásai már az ókorban is ismertek és elismertek voltak. A római korban az ország területén virágzott a fürdőkultúra, ahogyan erről az ásatások eredményei tanúskodnak. 12. századi dokumentumok is említik a terület melegvizeinek jótékony hatásait.

A kora-középkorban a fürdők gyógyhatásait az orvosi gyakorlatban is felhasználták, a lakók körében is elterjedt kezelési módszer volt a fürdőzés. Szlovénia gyógyhelyei a különböző régiók eltérő mikroklímájának köszönhetően annyira változatosak.

A sós párával teli tengerparti levegő sokat segíthet a felső légúti fertőzések kezelésében. A hegyek kristálytiszta levegője, az erdők fűszeres illata pedig a stresszt oldja és segíti a relaxálást. A szép környezetben akár a teljes vakációt is eltölthetjük, de ha csak egy hosszú hétvégére jut időnk, akkor is feltöltődhetünk.

Az életerő forrásai

Gyógyfürdő

Kép forrása: Pixabay.com

Szlovéniában a természetes termálvizek hőfoka 32-73 fok között van. Az országban sok található ásványi anyagokban gazdag forrásokból is. Közülük a leghíresebbek a Radenska és a Donat Mg, melyeket palackozott formában is megvásárolhatunk.

A melegvízű források nagy része Közép- és Északkelet-Szlovéniában található, Zasavje, Štajerska és Prekmurje régiókban, de a délkeleti Dolenjska régióban is van belőlük néhány.

Jót tesz testnek és léleknek

Gyógyfürdő

Kép forrása: Pixabay.com

Az elmúlt időkben a kutatások sokat foglalkoztak a test és elme kapcsolatával. Bizonyították, hogy a kettő közvetlen hatást gyakorol egymásra. A gyógyhelyeken a pihenés, a különböző kezelések nemcsak testünk számára jelentenek felüdülést, de mentálisan is segítik az ellazulást.

A fürdők ezért nemcsak időseknek, de fiataloknak is ajánlottak. A gyógyvizek terápiás hatása már fiatal korban is számottevő, a fürdőkben pedig az aktívabb kikapcsolódásra is van lehetőség.

Egészség és aktivitás

kirándulás

Kép forrása: Pixabay.com

A szlovén hegyek a túrázók és hegymászók számára paradicsomi körülményeket kínálnak, de a kerékpárosok, síelők, vízi ejtőernyőzök sem panaszkodhatnak a vidék adottságaira. Az érintetlen természet felfedezésének még azok sem tudnak ellenállni, akik egyébként nem elkötelezett hívei a szabadidő aktív eltöltésének.

A fürdők sportpályákkal is rendelkeznek, így a fürdőzést gond nélkül kombinálhatjuk a sportos életmóddal még rossz időben is.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Hasan Basri AKIRMAK / Licence: CC BY 2.0