Celje környékén: Dezela Celjska

Celje

Celje környékéhez összesen 21 település tartozik, melyeket a termálvíz köt egy csokorba. Mindegyik közelében van legalább egy gyógyfürdő vagy wellness központ, melyek egész évben vonzzák a turistákat. A vidék legnagyobb települése és egyben központja Celje, mely változatos természeti környezetben fekszik.

A hegyek mögött még magasabb hegyek, alattuk völgyek, köztük várak, szabadtéri múzeumok és természetesen széles gasztronómiai kínálat a helyi vendéglőkben – ez vár ránk a keletről nyugatra 75 km, és északról délre közel ugyanilyen hosszan elterülő vidéken.

Celje

Kép forrása: Flickr / Szerző: Bernd Thaller / Licence: CC BY 2.0

Celje környéke barátságos, vendégszerető emberek otthona, akiknek ajtaja nyitva áll a látogatók előtt. Ők azok, akik az idegenből érkezetteket örömmel ismertetik meg a hagyományos szlovén konyhával, ami a jó vendéglátás alapja. Bőven találunk szállást is a helyiek tradíciókat élénken tükröző házaiban.

Kikapcsolódási lehetőségekben sem szűkölködik a vidék. Rengeteg túraösvény várja a gyalog vagy kerékpáron útra kelőket. Az útvonalak az egész vidéket behálózzák, csak rajtunk múlik, hogy hosszabb vagy rövidebb, könnyebben teljesíthető vagy kihívásokat is tartogató ösvényre lépünk.

Celje

Kép forrása: Flickr / Szerző: Guy Fawkes / Licence: CC BY-SA 2.0

Télen különösen sok turista keresi fel a Pohorje-hegyekben található Roglát, nyáron pedig a golfpályák és a kirándulások a legnépszerűbbek errefelé.

Látnivalókból sincs hiány! Celje történelmi múlttal rendelkező város, mely már évszázadokkal ezelőtt is európai csomópont volt. Fontos utak kereszteződésében feküdt, tulajdonosa pedig a kontinens egyik leghatalmasabb családja volt.

Celje

Kép forrása: Flickr / Szerző: Guy Fawkes / Licence: CC BY-SA 2.0

Napjainkban a fordulatos múlt emlékét a várak, kastélyok és a középkori városok őrzik, melyeknek mind fontos szerepük volt egykor. A vidék múzeumokban gazdag, a szabadtéri és a néprajzi múzeumokban a vidéki lakosság mindennapjait és a szokásvilágukat ismerhetjük meg közelebbről.

Ha úti célunk Dezela Celjska, vigyünk magunkkal túracipőt és fürdőruhát is! Az egész vidéket keresztül-kasul szelik át a jól karbantartott és kitáblázott túraösvények, melyek között a tapasztalt túrázók és a kellemes sétára vágyók, akár idősebbek is megtalálják a számukra megfelelőt.

Hegyi ösvények, tanösvények, gombász útvonalak, sétautak, geológiai, okológiai és borutakat is találunk errefelé. Az útvonalak hosszáról és nehézségi fokozatáról a helyi turisztikai irodákban kaphatunk bővebb információt.

Jama Pekel-barlang

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Sl-Ziga

Celje környékének, de sokak szerint az egész országnak az egyik fénypontja a Jama Pekel-barlang. Sokatmondó nevét – Pokol barlangja -, azért kapta, mert télen, mikor a külső hőmérséklet alacsonyabb, mint a barlangé, a bejáratából gőz száll kifelé.

A barlangot kb. 1 óra alatt lehet bejárni, összesen 1200 m-es útvonal áll a látogatók rendelkezésére. Az út egy része nagyon keskeny helyeken vezet át, esőzések idején pedig csúszós, ezért jó cipőben menjünk!

A legszebb része a barlangnak a Csendes Galéria, ahol a barlang másik felén csobogó víz és a 4 m magas vízesés hangjait is hallhatjuk. Ez Szlovénia legmagasabb földalatti vízesése, melyet 1997-ben nyitottak meg a látogatók előtt.

A barlang parkolója közvetlenül a főút mellett található, innen egy rövid séta megtétele után juthatunk el a bejáratához. Közvetlenül a barlang közelében is sok túraútvonal fut, de található itt egy kávézó, ajándékbolt, valamint egy csoportok számára fenntartott, piknikezéshez is ideális terület.

Podsreda vár

Kép forrása: Flickr / Szerző: Carlo Ghio / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Aki történelmi látnivalókat keres, az vegye az irányt a Kozje melletti Podsreda vár felé. Ezt tartják a régió és egyben Szlovénia leginkább várszerű várának. Igazi masszív erődítmény, kitűnő példája a középkori szlovén építészetnek, melyben a főszerep az egyszerűségé és a praktikumé volt.

Nincsenek díszes tornyok és cirádás részletek, csak egy őrtorony, egy kápolna, szobák és termek. A 12. században épült vár minden ízében a szlovén román építészet egyik legjobb referenciája.

Podsreda vár

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: dominkod

A II. világháború után a vár állaga nagyon leromlott, felújítása csak az 1980-as években történt meg. A várban kiállítást nézhetünk meg festményekből és üvegmunkákból, de számos rendezvénynek is otthont adnak az ősi falak.

Lasko

Kép forrása: Flickr / Szerző: Bart Bernardes / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A városnézést se hagyjuk ki az utazásból! Lasko tökéletes ehhez, hiszen szép óvárosa közelebb visz úgy a település, mint a vidék történelméhez. 1227-ben már vásárváros volt, jelenleg 3000 ember lakhelye. Lasko nevét az egész világon ismerik az itt főzött Zlatorog sörnek köszönhetően.

A sörfőzde is látogatható, de ne csak erre korlátozzuk a városnézést! Lasko Szlovénia egyik legrégebbi települése, mely ősidőktől lakott. A környékén található gyógyvízű források miatt már Ferenc József császár is gyakran járt ide a 19. században.

Lasko

Kép forrása: Flickr / Szerző: Eduard Kreis / Licence: CC BY-NC 2.0

Nem véletlen, hogy Lasko gyógyfürdője Szlovénia vezető fürdőjévé vált. A hotelek itt egész évben rengeteg turistát látnak vendégül az egész világból.

Nyaranta 150.000 látogató jön el a Sör és Virág Fesztiválra, amit nevezhetnénk a bajor Oktoberfest szlovén változatának is, csak több virággal és olcsóbb sörrel.

Rogatec egy hangulatos kisváros, aminek érdekessége a szabadtéri múzeum. Ez is a Dezela Celjska örökségének része, ahol a helybeliek életébe nyerhetünk bepillantást. A hagyományos építésű házak között sétálva megismerkedhetünk a vidék tradícióival, főként a 18-19. századból.

Rogatec

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Janez Novak

A kézzel készült termékek, a helyben készült finom falatok és a népszokások a múltba repítenek vissza. A múzeumban, ebben a szépen összeállított kis faluban megtudhatjuk, hogy éltek régen az itteniek, mit dolgoztak az asszonyok és a férfiak Szlovéniának ezen a vidékén.

Láthatjuk a kosárfonás, kenyérsütés érdekes folyamatát, és a kovácsmesterség fortélyaiba is belátást nyerhetünk. A múzeumban lévő házak többségét eredeti helyéről költöztették át ide.

Rogatec

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Janez Novak

A leghíresebb közülük a Smitova Hisa faház, mely a 19. századból való, mikor szinte kizárólag ugyanilyen épületek álltak a környező falvakban.  A szlovének számára azonban azért is különleges, mert ez a szülőháza neves költőjüknek és fordítójuknak, Joze Smitnek.

Az 1517 m magasan található Rogla decembertől áprilisig áll a téli sportok szerelmeseinek rendelkezésére. Már a II. világháború előtt is az egyik legnépszerűbb szlovén üdülőhely volt, azóta még tovább fejlődött és még több turistát vonz minden télen.

Rogla

Kép forrása: Flickr / Szerző: Danilo Tic / Licence: CC BY-SA 2.0

Hóágyukkal és minőségi szolgáltatásokkal gondoskodik arról, hogy a külföldi és a szlovén vendégek jól érezzék itt magukat. A szálláslehetőségekből bőven válogathatunk. Vannak itt bungalók, de jacuzzis hotelek is.

Rogla közelében, 1500 m magasan terülnek el a Lovrenc-tavak, melyek igazából nem is tavak, hanem mélyedések egy mocsaras területen. Mélységük alig több mint 1 m, időjárástól függően pedig 11-22 kis tószerű medence képződik belőlük.

Lovrenc-tavak

Kép forrása: Flickr / Szerző: Danilo Tic / Licence: CC BY-SA 2.0

A Lovrenc-tavak az utolsó jégkorszag végén alakultak ki, nagyjából 8000 évvel ezelőtt. Napjainkban a turisták kedvenc látnivalói közé tartoznak, a körülöttük lévő sétautakat is érdemes bejárni.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Sl-Ziga

Wikipédia / Szerző: dominkod

Wikipédia / Szerző: Janez Novak

Wikipédia / Szerző: Janez Novak

Flickr / Szerző: Felix Stahlberg / Licence: Public Domain Mark 1.0

Flickr / Szerző: Bernd Thaller / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Guy Fawkes / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Guy Fawkes / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Eduard Kreis / Licence: CC BY-NC 2.0

Flickr / Szerző: Carlo Ghio / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Flickr / Szerző: Bart Bernardes / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: Danilo Tic / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Danilo Tic / Licence: CC BY-SA 2.0