Barangolás a szlovén Alpokban

Triglav Nemzeti Park

A szlovén Alpok – a szinte valamennyi oldalán a Júliai-Alpok által határolt Karavanka- és Nyugat-Kamniki-Savinja-Alpok hegyvonulatai – egy turisztikai területet alkotnak.

Az itt található Gorenjska régió 18 települést foglal magába, és komplex programkínálattal várja a turistákat. Természeti látnivalók, kulturális és történelmi örökségek, tradíciók – itt mindent megkaphatunk!

Ezen a vidéken találjuk az ország néhány legfontosabb nevezetességét, mint a Bledi- és Bohinji-tavat, Kranjska Gorát és Krvavec síterepeit, a Brdo várat, a Triglav Nemzeti Parkot, de itt van Szlovénia legnagyobb reptere is, ami nagyban megkönnyíti a turisták dolgát.

Bled

Kép forrása: Pixabay.com

A Gorenjska régió valódi mennyország azoknak, akik a szabadban szeretnének kikapcsolódni. Télen síelhetünk, snowboardozhatunk itt, részt vehetünk hótalpas túrákon, kipróbálhatjuk a jégmászást, tavasztól őszig pedig kirándulhatunk, horgászhatunk, kerékpározhatunk, de elővehetjük a golfütőt, siklóernyőzhetünk vagy vízi sportokkal színesíthetjük a pihenést.

Aki nem retten meg a kihívásoktól, az megmászhatja Szlovénia legmagasabb csúcsát, a 2864 m-es Triglav-hegyet. Aki viszont ennél szolidabb kirándulásra vágyik, az bebarangolhatja az ösvényeket egy kellemes túra keretében. Több mint 60 különböző sportág közül választhatunk itt!

Triglav Nemzeti Park

Kép forrása: Flickr / Szerző: Oleg Brovko / Licence: CC BY-SA 2.0

A Gorenjska a pihenésre nemcsak sok lehetőséget kínál, de csupa tartalmas időtöltéssel várja a felnőtteket és a gyerekeket is. A legkisebbek jól fognak szórakozni a Kekec Land élményparkban, ahol Jospi Vandot mesehőse, Kekec, az ifjú pásztorlegény és barátai történeteit ismerhetik meg.

Velük együtt élhetjük át a kalandokat, miközben megismerhetjük a szlovén vidék évszázadokkal ezelőtt mindennapjait is.

A nagyobbacska gyerekeket 5 kalandpark is várja, de a helyi múzeumok is számos gyerekbarát-fejlesztést eszközöltek az utóbbi években, kreatívan összeállított, interaktív előadásokkal próbálják meg felkelteni az ő figyelmüket is.

A régióban a sportesemények is fontos szerepet játszanak, évente tízezrek jönnek el, hogy megnézzék őket. Rendeztek már itt sírepülő világbajnokságot, biatlon világkupát, de sok más ünnepséget is tartanak, mint pl. a Burgonya Fesztivált vagy a szlovének kedvenc mesehősének ünnepét, a Kekec Napokat.

Szinte nem telik el hét úgy, hogy valamilyen nagyszabású eseményre nem invitálnák a látogatókat. Elsősorban tavasszal és nyáron zajlanak a programok, ilyenkor kerül sor a zenei fesztiválokra, ugyanakkor minden évben, februárban tartják a Preseren vásárt.

Triglav Nemzeti Park

Kép forrása: Pixabay.com

Szlovénia turisztikai vonzerejét legnagyobb részben természeti szépségének köszönheti. Elképzelni is nehéz annyi szép tájat egy helyen, amennyivel ebben az országban lépten-nyomon szembe találjuk magunkat.

Az ország közel kétharmad részét erdőségek borítják, 35%-a természetvédelmi terület, 3 regionális parkja, több tucat tájparkja és több száz egyedülálló természeti emléke van, melyek szintén védettek. Nemzeti parkból azonban csak egy van Szlovéniának: a Triglav Nemzeti Park.

Ennek nagy része a Gorenjska régióban található. 880 km2-es területével a park az ország teljes területének 4%-át fedi le. Itt található Szlovénia 400, 2000 m feletti hegycsúcsa. Ha tiszta időt fogunk ki, a Mangart, a Jalovec, a Pisojnik és a Spik magaslatairól szinte az egész országot beláthatjuk.

Az itteni túraútvonalak jól kitáblázottak és amennyiben a terepviszonyok szükségessé teszik, biztosítottak is. Nyaranta tömegek vágnak neki a vidéknek, a tapasztaltabb hegymászók a Júliai-Alpokban akár télen is túrázhatnak. Az útvonalak mellett sok kunyhó és menedékház ad lehetőséget a pihenésre.

Képek forrása: 

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Se90

Flickr / Szerző: Oleg Brovko / Licence: CC BY-SA 2.0