Alpesi kisváros a Soča-völgyben: Kobarid

Kobarid

Bár sok népszerűbb üdülőhely veszi körbe, Kobarid mégis egy felfedezetlen gyöngyszem Szlovéniában. Lenyűgöző természeti környezet, sok történelmi látnivaló, kitűnő gasztronómia – Kobarid ezzel várja a fő turistaútvonalakról letérő utazókat.

A Soča-völgy hangulatos kisvárosa egyre több látogatót vonz, de többnyire csak kiindulópont a környék felfedezéséhez.

A város közelében rengeteg a szép hely és kiválóak a szabadban való kikapcsolódás lehetőségei. Több túraútvonal közül is választhatunk, ezeken keresztül a legszebb természeti látnivalókhoz és kilátópontokhoz juthatunk el.

Kobarid

Kép forrása: Flickr / Szerző: stefano Merli / Licence: CC BY-SA 2.0

A vaskorból előkerült leletek is bizonyítják, hogy a település már az ókorban is fontos szerepet töltött be. Kobarid történelmének legfőbb eseménye mégis az I. világháborúhoz köthető, mikor a németek által támogatott osztrák csapatok áttörték a város védelmi vonalát és több ezer szlovén katonát mészároltak le.

Erről a tragikus eseményről az 1993-ban a legjobb európai múzeumnak is megválasztott Kobarid Múzeum mesél többet a látogatóknak.

Kobarid környékén sok túraútvonal fut, melyek közül a legtöbb turista a történelmi tematikájút választja. Ez 5 km-en át kalauzol végig a történelmi eseményeken, miközben a természeti szépségeket sem hagyja figyelmen kívül. A Kobarid történelmi ösvényen végig lehet menni önállóan, de akár vezetővel is.

Az út során kóstoljuk meg a helyi Tolminc sajtot és ismerkedjünk meg közelebbről a sajtkészítés hagyományaival!

Kiránduljunk el Szlovénia egyik legszebb vízeséséhez! A Kozjak-vízesés kihagyhatatlan látnivalója ennek a vidéknek. Összesen 6 vízesés tartozik hozzá, ezek közül kettő látogatható. A barlangszerű mélyedésben alázúduló vízesés gyönyörű, türkiz színű tavat formál.

Kobarid

Kép forrása: Flickr / Szerző: Vida Dimovska / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Kobarid közelében, a szurdok legszűkebb részén található a Napóleon-híd. Ez a történelmi ösvény talán legszebb pontja. Itt már a kezdetektől híd állt, melyet 1616-ban a velenceiek bontottak le. A Napóleon-híd már kőből épült, 1750-ben, itt vonultak át a császári csapatok.

Az I. világháborúban ezt a hidat felrobbantották, később az olaszok fahidat, majd vasból készült hidat emeltek a helyén. A II. világháború idején a partizánok védték Kobaridot a hídról. Ezeknek a háborús időszakoknak az emlékét a híd mellett két műemlék őrzi.

Szlovéniában Kobaridot elsősorban remek éttermeiről ismerik. A gasztronómia szerelmesei és a borok rajongói sem fognak hibát találni a város kínálatában. Az olasz határtól mindössze 15 km-re fekvő településre az olaszok kifejezetten egy jót enni járnak át, hiszen az itt felszolgált tengeri és húsételeknek nagyon jó hírük van.

A szabadban való kikapcsolódásra is van lehetőség, mégpedig kajakozás, vadvízi evezés, siklóernyőzés, horgászat, kerékpáros és hegyi túrák formájában. A gyönyörű természeti környezet garantálja, hogy bármelyiket is válasszuk, csodás élményekben részesülünk.

Kobarid

Kép forrása: Flickr / Szerző: neiljs / Licence: CC BY 2.0

A Kobarid feletti Gradic-hegy tetején láthatjuk a Benito Mussolini által megnyitott Olasz Kriptaházat. Ez az I. világháborúban elesett olasz katonák tiszteletére épült. A környékről összesen 7014 ismeretlen katona földi maradványait exhumálták és költöztették át ide.

A Kriptaház Giannino Castiglioni olasz szobrászművész és Giovanni Grappi olasz építész munkája. Az épület 3 koncentrikus körből áll, melyek ahogyan emelkednek, úgy válnak egyre keskenyebbé. Két körben a katonák nevei és rangjai olvashatók, a harmadik kör közepén pedig az 1669-ben épült Szent Anton templom áll.

Eköré tervezték az egész építményt. Kobarid központjából kellemes sétával kb. 10 perc alatt jutunk el ide. A Kriptaházat az innen nyíló kilátás miatt is érdemes felkeresni.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: stefano Merli / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: neiljs / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Vida Dimovska / Licence: CC BY-NC-ND 2.0