Aktív pihenés télen Szlovéniában

Krvavec

Szlovéniában a telek hidegek és sok havat hoznak. A dombos, hegyes tájakon így bőven nyílik lehetőség hódolni a tél örömeinek. Téli sportok tekintetében a profik és a kezdők is megtalálják a számukra megfelelő kikapcsolódási lehetőségeket.

A jellegzetes alpesi tájnak pedig lehetetlen is ellenállni. A síelők, snowboardozók, a sífutók, a szánkózok és a sítúrák résztvevői özönlenek ide attól kezdve, hogy a csúcsok az évben először felveszik fehér ruhájukat.

Szlovénia téli sportok tekintetében remek természeti adottságokkal rendelkezik, ennek megfelelően fantasztikus síközpontjai vannak. Minden igényt kielégítő felszereltséggel és infrastruktúrával biztosítják, hogy bárhonnan érkezzen is, kifogástalanul érezze magát itt a turista.

Kamnik

Kép forrása: Pixabay.com

A szlovén síterepeket egyetlen téli szezon alatt 2 millió turista lepi el. A világon a legismertebbek Kranjska Gora és Maribor Pohorje pályái a világkupa versenyeknek köszönhetően, de sok olyan terület is van, aminek ettől eltérőek az adottságai és még színesebbé teszi Szlovénia kínálatát a téli vakáció eltöltésének tekintetében.

A Kravec-, Kanin-, Rogla-hegy és a Golte-fennsík szintén az ország legjobb síterepei közé tartoznak. A sífutókat várja a meseszerű téli táj, tavak mellett völgyekben száguldozhatnak, és olyan magas fennsíkokon, mint Pokljuka, ahol a biatlon világbajnokságot is rendezik.

Motorosszános túrák, szánkózás, lovasszán, még kutyaszán is várja a turistákat, hogy olyan téli élményeket szerezhessenek, amikre talán sehol másutt nem volna lehetőségük.

A természet vadabb oldalában gyönyörködhetnek azok, akik jégmászó túrákra neveznek be, és elindulnak a legzordabb csúcsok meghódítására.

Krvavec

Krvavec

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Gremi35

A Ljubljana és Kranj városához legközelebb eső síterep az 1450-1971 m magas Krvavec. Itt kipróbálhatjuk az éjszakai szánkózást, vagy tesztelhetjük a világ leghíresebb síléc gyártóinak termékeit. A 30 km hosszú sípályát minden évben közel 250.000 turista keresi fel.

Neki évente 150 napjuk van, hogy kiélvezzék a havas táj nyújtotta összes örömöt. Krvavec hivatalosan is kitűnő választás, hiszen elnyerte a Szlovénia Legjobb Sípályája címet is.

Maribor Pohorje

Maribor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Swedenb

Külföldön talán ezt a szlovén síterepet ismerik legtöbben. A 325-1327 m-es magasságokban elterülő Maribor Pohorje az ország második legnagyobb sícentruma. Gondola-liftjei egyszerre 8 utast tudnak szállítani, így a korábbi 1000-rel ellentétben ma már óránként akár 2400 síelő is feljuthat velük a pálya legmagasabb pontjára.

Menetideje kb. 10 perc, ennyit kell lifteznünk ahhoz, hogy a legmagasabb csúcsról tudjunk lesiklani vagy akár leszánkózni. Maribor Pohorje nevezetes a Zlata Lisica kupáról, valamint arról is, hogy Szlovéniában ez a síközpont a legkönnyebben megközelíthető magából a városból.

Felső-Gorenjska

Kranjska Gora

Kép forrása: Flickr / Szerző: Phil McIver / Licence: CC BY-NC 2.0

Kirándulók és profi versenyzők, fiatalok és idősek, politikusok és ismert emberek kedvence a 810-1570 m magasságban fekvő Kranjska Gora. Az elmúlt években összesen 20 km hosszú preparált pályákkal és a gyerekek számára két külön felvonóval gazdagodott, valamint bevezették a családi bérletet.

Szlovénia legrégebbi síközpontja ez és a világkupa versenyek helyszíne. A síszezon több mint 100 napig tart, évente kb. 18.000 turista érkezik ide.

A Vogel síközpont 1535 m magasan fekszik, szlogenje: “Mint egy tündérmesében”. És valóban, a Bohinj-tó felett, a Triglav Nemzeti Park érintetlen tájaival körülvéve szebb nem is lehetne. Nevezetessége, hogy a szlovén sípályák közül itt esik a legtöbb hó, az 5 m-es vagy annál nagyobb hóvastagság sem számít ritkaságnak errefelé.

A Vogel-csúcsról káprázatos kilátás nyílik a Triglavra, a Kamniki-Savinja-Alpokra és a Karavank hegyláncra. A magas hegyek és a csodálatos panoráma miatt a Vogel nagyon népszerű a turisták körében, annak ellenére is, hogy a sípályák inkább a kényelmes síelésre alkalmasak, mintsem arra, hogy próbára tegyük magunkat rajtuk.

A Felső-Gorenjska sícentrumai között érdemes megemlíteni az 540-1480 m-es fekvő Koblát is. Ez az ország egyetlen olyan síterepe, ahova vonattal is felmehetünk Nova Gorcából, Ljubljanából és Jesenicéből.

Kanin

Bovec

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Svabo

A határmenti Kanin sípályái összefonódnak az olaszországi síterepekkel. A Kanin sícentrum az üdülőváros Bovec és a Soča-folyó felett, a Júlia-Alpokban található. Ez Szlovénia legmagasabban lévő síközpontja és az egyetlen, melynek magassága meghaladja a tengerszint feletti 2000 m-t.

Az ország más pontjain már benne járunk a tavaszban, mikor itt még vastag hótakaró fedi a tájat. A síszezon decembertől május első hétvégéig tart. A síközpont éttermében boveci specialitásokat is kínálnak, van itt egy vidámpark és egy szórakoztató központ is a gyerekeknek. Kanin az olaszok és az osztrákok kedvelt síterepe.

Golte

A Mozirje feletti Golte sícentrumban is egyre bővül a szolgáltatások köre. Egy új ökoszálloda-komplexum létrehozásával próbálnak meg még több turistát ide csalogatni. Ha az idő engedi, szép kilátás nyílik innen a Savinja-völgyre, a Posavje hegyekre, a Gorjanci vonulatra és a Zágráb feletti Sljeme csúcsra.

Rogla és Cerkno

Rogla

Kép forrása: Flickr / Szerző: Danilo Tic / Licence: CC BY-SA 2.0

Az olimpiai és síközpont 90 hektáros területen, 1517 m-en várja a téli pihenésüket töltő turistákat. A hóvastagság itt nemcsak a természeten múlik, hóágyukkal is tesznek arról, hogy a pályák jól használhatók legyenek.

Az itteni sípályák egyébként sem hagynak sok kívánnivalót maguk után, nem véletlen, hogy itt rendezik az Európa Kupa versenyeket. A legnevesebb síközpontok között igen éles a verseny, amiből az 1290 m magasan található Crni vrh nad Cernkim sem marad ki.

Cerkno

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jeancaffou

A Cerkno sícentrum egy ultramodern családi pálya, melyet a dél-tiroli Kornplatz szlovén megfelelőjeként emlegetnek, ez pedig garanciát jelent a minden igényt kielégítő síelési élményre. Cerkno a legjobb infrastruktúrával és a maximális kapacitású felvonóval még az Isztria horvátországi részéről is vonzza a síelőket.

Bármilyen módját is választjuk a kikapcsolódásnak, Szlovéniából szép élményekkel gazdagodva, testileg-lelkileg feltöltődve fogunk hazatérni.

Talán nincs is olyan pontja az országnak, amit ne lenne érdemes megnézni, bejárni. Az élményekhez pedig nagymértékben hozzájárul az is, hogy Szlovéniának korszerű szolgáltatások tekintetében sincs miért szégyenkeznie.

Rengeteg aktív kikapcsolódási, túrázási lehetőséget találhatunk Szlovéniában a Trekhunton.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Swedenb

Wikipédia / Szerző: Svabo

Wikipédia / Szerző: Gremi35

Wikipédia / Szerző: Sl-Ziga

Wikipédia / Szerző: Jeancaffou

Flickr / Szerző: Danilo Tic / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Phil McIver / Licence: CC BY-NC 2.0