A Vipava-völgy legnagyobb települése: Ajdovscina

Vipava-völgy

Szlovénia Velencéjének is nevezik a Vipava-völgyet az itt feltörő források miatt. A változatos látképet nyújtó vidék a turistákat történelmi és természeti látnivalóival is elbűvöli.

A főként gyümölcsösökkel és szőlőültetvényekkel borított Vipava-völgy szívében található a napjainkban kb. 7000 lakossal rendelkező Ajdovscina városa. A völgy legnagyobb települése ez, a vidék gazdasági és kulturális központja. Lehetne akár egy teljesen átlagos szlovén kisváros is, mégsem az.

Szlovéniában ez az egyedüli, rómaiak által alapított város, melyet még ma is szinte sértetlen állapotban öveznek a városfalak. Ajdovscina nevét olyan művészek tették messze földön ismertté, mint a festő és grafikus Veno Pilon vagy az itt született reneszánsz festő, Anton Cebej.

Ajdovscina

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Stan Dalone

2,5 ezer évvel ezelőtt a rómaiak létrehozták itt a Fluvidium Frigidum nevű erődített települést, mely fontos állomása volt az Itáliából Pannónia, valamint a Balkán felé vezető Via Gemina útnak. 451-ben Attila király Itáliába tartva lerombolta a települést.

Itt Ajdovscina története egy időre megszakadt. A legközelebbi beszámoló róla az 1500-as évekből származik. 1507-ben I. Miksa császár adott a településnek mezővárosi jogokat, ezzel megindult a fejlődés útján.

A mai település is őrzi a római és középkori épületeket, melyeknek különleges atmoszféráját köszönheti. Elsősorban a keleti városrészben találjuk meg őket szép számban, köztük a városfalakat és a gyönyörű, reneszánsz boltíveket.

A Hubelj-folyó partján kiépült Sturje eredetileg önálló település volt. Házai a St. Giuseppe templom körül csoportosulnak, központját egy szabálytalan alakú tér alkotja, melyből keskeny utcák ágaznak kifelé. Ennek a városrésznek izgalmas részletei a díszes homlokzatok, a kis udvarok és terek, számos különleges építészeti megoldással.

Ajdovscinát 13 római kori torony öleli körbe. Ezek egykor a környék védelmét látták el. A városfal legjobb állapotban megőrződött, 22 m magas része a település északkeleti felén található. Egyes szakaszokon a középkorban hozzájuk toldott pótlás látható.

Ajdovscina

Kép forrása: Slovenian Wikipedia / Szerző: Octopus

A tornyokba fel lehet menni, de inkább csak kívülről ajánlott megnézni őket, mert belsejük gyakran méltatlan állapotban van.

A városfalak mentén futó utat is bejárhatjuk, keresztül kis tereken és a város főterén is, ami a rómaiaknál a fórum szerepét töltötte be. A mai piac területén, a város déli részén még láthatjuk a régi római fürdők romjait. Ezek akkoriban nemcsak tisztálkodási célokat szolgáltak, de a társasági élet is itt zajlott.

A város régi malmában egy múzeum is működik, benne helyben feltárt fosszíliákal, ősmaradványokkal. Stanislav Bacar gyűjtötte össze az itt látható, több mint 1200 leletet, köztük olyan ritkaságokat is, melyeket a világon elsőként Szlovéniában fedeztek fel.

Ezeket a szlovén városok után keresztelték el. Az elsőként itt alapított Fluvio Frigido település történetét is megismerhetjük egészen a középkorig.

A régészet iránt érdeklődők számára Ajdovscina környéke sok érdekességet tartogat. A vidéken sok római település létezett, ezek maradványait szétszórtan ma is megnézhetjük. A város feletti Gradisce mára egybeolvadt Ajdovscinával, de korábban még önálló település volt.

Az i.e. 2. évezred közepétől tártak fel itt leleteket a régészek, ennek alapján elmondható róla, hogy ez a Skol-fennsík legrégebbi lakott területe, annak köszönhetően, hogy a fennsík természetes menedék volt az itt élők számára. Innen egy tanösvényen keresztül juthatunk el ahhoz a forráshoz, ahol a Hubelj-folyó fakad.

Vipava-völgy

Kép forrása: Flickr / Szerző: nejcbole / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Ajdovscina környékén két barlangot is találunk, ezeket a turisták csak biztosító eszközökkel és szakszerű vezetéssel látogathatják. A közeli Brje falu alatt húzódik a 600 m hosszú Nelcic-barlang, a Ledenica-jégbarlangot pedig Dol mellett találjuk.

Ez egy természetes víznyelőhöz csatlakozik, mélysége eléri a 150 m-t. A barlangok bejáráshoz az ajdovscinai Barlangász Egyesület barlangászai biztosítanak vezetést.

A Vipava-völgyben sok lehetőség van a túrázásra, kirándulásra, úgy a szabadban való kikapcsolódást keresőknek, mint a profi túrázóknak. Az útvonalak között van rövid- és hosszú távú is, válasszunk aszerint, hogy csak néhány órán át vagy egy egész napig szeretnénk barangolni a környéken.

A kirándulásokhoz itt minden évszak ideális, télen csupán a csípős bora jelenthet kellemetlenséget.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Stan Dalone

Slovenian Wikipedia / Szerző: Octopus

Flickr / Szerző: Miro / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Flickr / Szerző: nejcbole / Licence: CC BY-NC-ND 2.0