A szlovén vidék alpesi gyöngyszeme: Bohinj

Bohinj

A Triglav Nemzeti Parkban található az alpesi Bohinj völgy, majdnem tökéletes érintetlenségben. A tömegturizmus itt szerencsére még ismeretlen fogalom, az ember beleolvadhat a temészetbe, és tényleg ízelítőt kaphat az itt élők kultúrájából, mindennapjaiból.

A turizmust itt egészen másként kezelik, mint a felkapott üdülőhelyeken. Errefelé az utazó vendég és nem két lábon sétáló pénztárca. A helybeliek számára még az is teljesen természetes, hogy egymás szálláshelyeit ajánlgassák a külföldieknek. Ez a hozzáállás pedig érthető módon visszacsalogatja azt, aki egyszer már járt erre.

Bohinj

Kép forrása: Pixabay.com

Bohinj lényegét összefoglalva azt mondhatnánk, hogy egyszerű, mégpedig a szó legnemesebb értelmében. A luxushotelek és extrém szolgáltatások, szórakozóhelyek nem ide valók, hiába is keresnénk őket.

Itt a természet az úr, melynek tiszta egyszerűsége érződik a szállások és szolgáltatások kínálatában is. Ide az utazó túrázni, síelni, romantikázni, a tájban gyönyörködni érkezik.

Bohinj

Kép forrása: Pixabay.com

A bohinji vidék története 14 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Egy gleccser ekkor alakította ki azt az utat magának, amit ma Felshő-Bohinj-völgy néven ismerünk. A vidéket már a bronzkorban is lakták, az akkor itt élők leszármazottja az a kb. 5000 fő, aki ma benépesíti a területet.

A bohinji vidéken a vasérc bányászata és a vasművesség voltak a hagyományos iparágak. A múlt század végére azonban a bányák mind inkább kimerültek, így ezek a korábban meghatározó iparágak is hanyatlásnak indultak. Már csak egy-egy falu neve emlékeztet rájuk, pl. Stara Fuzina (Régi Kohó) vagy Rudnica (Bánya).

Az állattenyésztés azonban töretlen, a kolompoló tehéncsordák hangja éppen úgy hozzátartozik a vidék hangulatához, mint több száz évvel ezelőtt.

A Bohinjban élők mindennapjaiban a hagyományok sok szempontból még élénken jelen vannak. Stara Fuzina Mezőgazdasági Múzeuma enged bepillantást a szlovén alpesi világ tradícióiba, de az építészeti örökség megismeréséért mégcsak múzeumba se kell mennünk, Bohinj valamennyi falvában megtaláljuk gyönyörű példáit.

Bohinj

Kép forrása: Pixabay.com

A vigyázott, szép állapotban fennmaradt zsindelyes, erkélyes alpesi házak visszarepítenek az időben. Studor falumúzeumában megnézhetjük az alpesi falvak hagyományos elrendezését és a falusi házak korabeli tervrajzait.

Bohinj többéségében katolikus vallású terület, vannak olyan települései, melyeknek házai fölé 11 templomtorony magasodik. Legnevesebb templomai Stara Fuzinában a Szent Pál, Ribcev Lazban a Keresztelő Szent János, Bohinjska Bistricában a Szent Miklós és Srednja Vasban a Szent Márton.

France Preseren, akit Szlovénia legnagyobb költőjeként tartanak számon, egyik művében élethűen ír azokról az időkről, mikor a még pogány bohinji és bledi emberek erőn felül próbáltak szembeszállni a hitet erőszakos módszerekkel rájuk kényszerítő egyházzal.

Bohinj

Kép forrása: Pixabay.com

A bohinji látnivalókat igen nehéz név szerint sorra venni, hiszen itt minden méteren találunk valamit, amin megakad a szemünk. Természetesen, a vidék fő attrakciója a Bohinji-tó, amit télen-nyáron érdemes felkeresni varázslatos látványa miatt.

Ribcev Lazból indul az a 16 km-es túraútvonal, mely a Savica-vízeséshez visz. Aki a bohinji túrából a legtöbbet szeretné kihozni, ezt nem hagyhatja ki belőle. Sűrű erdőn vezet át az út, melyen keresztül eljutunk a 78 m magas vízeséshez, amiről oly sok szlovén költő emlékezett meg verseiben.

Bohinj

Kép forrása: Pixabay.com

A környéket bejárhatjuk nemcsak gyalog, de két keréken is. Egyre több biciklis turistát látni Bohinj környékén, hiszen útjainak többsége ideális a kerékpározáshoz. Legnépszerűbb kerékpárútja is aszfaltos, családok is útnak indulhatnak rajta, hiszen kényelmes és könnyen bejárható a maga 9 km-ével.

Bohinj egyik legrövidebb turistaútja ez, melyen nem ritkák a görkorcsolyázók és a gyalogosok sem. A helyiek is előszeretettel használják, de az biztos, hogy motor vagy autó nem merészkedik rá.

Bohinj

Kép forrása: Pixabay.com

Bledtől Ravne v Bohinjig 25 km-es útvonal vezet, ami hosszabb ugyan, de akinek a táv teljesítése nem okoz gondot, el fogja nyerni jutalmát a Triglav vonulatára nyíló csodás panorámával.

Bohinjban nemcsak nézni, de kóstolni is érdemes. A helyi kis fogadókban a réges régi receptek ízeit keltik életre gondos kezek. A helyi termékek közül híres a sajt, a bohinj sir, ezt ne hagyjuk ki! Az állattartásból adódóan a tejfeldolgozás tradicionálisnak számít ezen a vidéken.

sajt

Kép forrása: Pixabay.com

Már a 13. században is az egyik fő gazdasági ágazat volt. Ennek köszönhetjük Bohinj ma is díjnyertes sajtjait, melyeket az egész országban a legfinomabbak közé sorolnak. De a skuti, a túró és a mohan, az Európai Unió által helyi specialitásnak minősített félkemény sajt se maradjanak ki a gasztronómiai túrából.

A Kravji Bal fesztivált évente megrendezik, hogy ünnepeljék a bohinji tejkultúrát. Ez a fesztivál a nyári szezont is zárja egyben, ha szeretnénk látni, szeptember közepe felé keressük fel a régiót.

Képek forrása: Pixabay.com