A szlovén tengerpart bájos kisvárosa: Piran

Piran

A velencei stílusú házak, a káprázatos panoráma és a kéklő tenger ragadja magával azt, aki először érkezik Piranba. A szlovén Isztria települései között ez a város azonban sokkal többet tud nyújtani ennél.

Kulturális értékek tekintetében éppúgy kiemelkedik a sorból, ahogy gasztronómia szempontjából, ezenkívül gyógyfürdőit is muszáj megemlíteni.

Piran

Kép forrása: Flickr / Szerző: Anna & Michal / Licence: CC BY 2.0

A félsziget csücskén található Piran kellemes meglepetést fog okozni, annál is inkább, mivel a legtöbb utazó nem is reméli, hogy a szlovén tengerpart is tud felejthetetlen élményeket nyújtani. Ez az apró kis gyöngyszeme Szlovéniának igazi mediterrán bájjal kedveskedik az ide látogatóknak.

Piran városát az olívabogyó és a só virágoztatta fel és tette messze földön ismertté nevét. Környékén la fleur de sel-féle sót bányásztak, aminek értéke akkoriban az aranyéval vetekedett.

Piran

Kép forrása: Pixabay.com

Az itt termő finom borok, a fehér szarvasgomba és a frissen fogott tengergyümölcsei egész évben ellátják az éttermeket és nem kis mértékben járulnak hozzá Piran turizmusának fellendüléséhez.

Piranban a helyiek számára is meghatározó a gasztronómia, olyannyira, hogy az egyik legnagyobb gyorsétterem lánc még egy évig sem tudott megélni a városban, hiszen az itt lakók inkább az autentikus ízeket kínáló helyi vendéglőket részesítették előnyben.

Piran

Kép forrása: Pixabay.com

A szlovén Isztria ékköve Piran, mely a II. világháború végéig Olaszországhoz tartozott. Ennek hatása még ma is érezhető, a legszembetűnőbben a helyiek kétnyelvűségében.

Nyaranta felkapott üdülőhelyként pezseg, mégis egy alapvetően visszafogott, csendes kis település, ahol a turistáktól a helyeik nem zárkóznak el.

Portorozból fél óra alatt egy kellemes sétával eljuthatunk Piranba a fantasztikus panorámával rendelkező tengerparti sétányon.

Piran

Kép forrása: Pixabay.com

Piran főtere a Tartinijev Trg, mely a híres hegedűművészről, Giuseppe Tartiniról kapta a nevét. A tér szépségét a környező épületek adják, köztük a 15. században épült Velencei Ház, melyet élénkpiros színéről és jellegzetes sarokerkélyéről biztosan felismerünk.

Az egész tér fényes márvánnyal van leburkolva, mely az esti kivilágítást visszatükrözve még ragyogóbb ruhába öltözteti a város központját.

Piran

Kép forrása: Pixabay.com

A városka fő látnivalója a Szent György templom, melynek tornyába jelképes díj ellenében fel lehet menni. Már csak a panoráma miatt is tegyük meg ezt!

A régi városfalak egy része a domb mögött található, szomszédságában pedig Piran régi temetője, amit szintén érdemes megnézni, hiszen autentikus, virágos motívumokkal díszített sírkövekkel van tele.

Piran

Kép forrása: Pixabay.com

Aki aktív kikapcsolódásra vágyik, az sem fog csalódni, hiszen a strandoláson kívül másra is van lehetőség itt. A búvárkodás, vitorlázás, kerékpározás és a túrázás is kitűnő programlehetőségek.

3 km hosszú túraösvényét azok is könnyedén bejárhatják, akik nem gyakorlott túrázók, családoknak is remek lehetőség a szabadban való kikapcsolódáshoz.

Piran

Kép forrása: Pixabay.com

Piran szállodái adnak otthon az ország legjobb gyógyfürdőinek. Hogy ezek előnyeit élvezzük, nem szükséges az adott hotelben szobát foglalnunk! A gyógyfürdőkben a főszereplők a só és az iszap, melyek mindegyike terápiás hatásokkal rendelkezik.

Piran és a só mára összeforrtak, éppen ezért muszáj megkóstolni a helyi sót és nemcsak az ételekben, de külön csipegetve is!

Piran

Kép forrása: Pixabay.com

A város sóedényeihez vezetett kirándulásokat indítanak, melyeknek keretében a sóbányászat helyi történelmét is megismerhetjük. A Fonda halgazdaság Piran egyik büszkesége, hivatalosan is ez a világ legjobb tengeri sügér tenyészete.

Már szó volt Piran és a gasztronómia különleges kapcsolatáról. Ennek fényében kóstoljuk meg a helyben fogott halakból készült fogásokat vagy éppen a helyi étcsokoládét!

Piran

Kép forrása: Pixabay.com

Konyháját tekintve Piran közelebb áll Horvátországhoz, mintsem Szlovéniához, köszönhetően annak, hogy az Isztrián való fekvése miatt a két ország között a határok tulajdonképpen elmosódnak.

Akárcsak Portorozban, Piranban sincs hiány szálláslehetőségekből. Ha kisvárosi hangulatra vágyunk, mindenképp ez utóbbi településen keressünk szállást!

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Anna & Michal / Licence: CC BY 2.0