A szlovén Isztria városai

Piran

Szlovénia dél-nyugati részén van egy 46 km hosszú partszakasz, ami az Isztriai-félszigeten, annak is az északi részén található.

Ez a Szlovén Riviéra, mely 120 szlovén települést foglal magában, központi városa pedig Koper. Ennek a területnek az egyik érdekessége, hogy az itt élők a szlovén és az olasz nyelvet egyformán anyanyelvükként használják.

Isztria elsősorban Horvátország részeként ismert és fogad termérdek turistát a világ minden tájáról.

Ezt a félsziget szlovén része nem mondhatja el magáról, pedig sem látnivalókban, sem természeti szépségben nem marad el a horvát területek mögött.

Koper

Koper

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: TICKoper

Ljubljanától csak egy órányira fekszik Koper, mégis mintha egy másik országba érkeznénk. A szlovén fővárosban szinte kézzel fogható az osztrák hangulat, viszont Koper kifejezetten olaszos település. Mindkettő Szlovénia, bár némileg mindkettő más, mint amilyennek egy szlovén várost elképzelünk.

Koper óvárosát szűk sikátorok alkotják, velencei stílusban épült házakkal. Nem nehéz elfeledkezni arról, hogy nem olasz földön, hanem Szlovéniában járunk.

Az olasz hatás mindenütt érzékelhető, az épületektől kezdve a beszédig, hiszen a helyiek legalább annyit használják az olasz, mint a szlovén nyelvet. Hogy Koper a szlovén Isztria legszebb települése, az vitathatatlan, ezért is ennek a legnagyobb az idegenforgalma.

Koper

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Szilas

Éghajlata is mediterrán, enyhe telekkel és forró nyarakkal, öblében regatták ringatóznak, városközpontjában pedig ott áll Szlovénia legmagasabb katedrálisa.

Ez a hely családok számára is ideális nyaralóhely. Megvan itt minden szolgáltatás, amire vágyhatunk, ugyanakkor a lassú életritmus és a még mindig jelenlevő történelmi atmoszféra igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz Kopernek.

Nyaranta több fesztivált is tartanak, a Sárga Éjszaka pedig Szlovénia legnagyobb szabású tüzijátéka. Koper környékén a meredek sziklák a világ minden tájáról hívogatják a profi sziklamászókat.

Izola

Izola

Kép forrása: Flickr / Szerző: Vladyslav Artyukhov / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Kis halászfalu, ahol a helyiek mediterrán életritmusa rögtön felüdülést hoz a stresszes mindennapokból kiszakadni vágyó utazó számára. Mégis, a legtöbb turista csak átutazóban érinti a települést, mintha Izola nem lenne érdemes arra, hogy több napot is eltöltsünk itt.

Pedig a pihenéshez nem is kívánhatnánk jobb helyet ennél a velencei hangulatot árasztó kis kikötővárosnál. Az egykor önálló szigetként létező Izola báját tovább fokozzák a vendégszerető helybeliek és a kedves kisvendéglők. Érdemes az adriai hajókirándulások egyikén is részt vennünk.

Piran

Piran

Kép forrása: Flickr / Szerző: Pedro Szekely / Licence: CC BY-SA 2.0

A Piran-félsziget csücskében helyet foglaló város első ránézésre is rabul ejt. Akinek van szerencséje több napot eltölteni itt, szinte biztos, hogy vissza fog kívánkozni. Piran, bár aprócska, mégis magáénak mondhatja Szlovénia egyik legszebb terét.

A 19. századi Tartinijev Trg az olasz zeneszerző, Giuseppe Tartini után kapta a nevét. A Szent György székesegyház a város másik büszkesége, ez valószínűleg Európa leglátványosabb fekvéssel rendelkező temploma, ami egy aprócska domb tetején ül, letekintve a városra.

Piran éppen olyan sajátos skanzen hangulattal rendelkezik, mint Velence, de annak mintha kicsinyített mása lenne.

Ám amint megpillantjuk a forgalmas tengerpartot és az ablakok alatt száradó ruhákat, tudni fogjuk, hogy egy nagyon is élő településen járunk. Nem egy műviesen beállított város, hanem egy lüktető tengerparti hely – ez Piran.

Portoroz

Portoroz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Valinor Photography / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Portoroz az Adria egyik legkorszerűbb kikötőjével büszkélkedhet. Ezenkívül a szlovén turisztikai ágazat vezetője is. Bár a velencei stílus távol áll tőle, rengeteg étterem, kaszinó, konferencia központ és gyógyfürdő található a városban, melyek annyira népszerűvé teszik úgy a szlovének, mint a külföldiek körében.

Portoroz mára európai hírnévre szert tett üdülőhellyé tudott válni, még egy kis reptérrel is rendelkezik. Kedvező éghajlata miatt sokan gyógyulni járnak ide rendszeresen.

Ankaran

Ankaran

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mrwho00tm

Egy kicsi üdülőhely, ami nem elégszik meg régi szerepével. Ankaran fő célja, hogy a szlovén turizmusból neki is jusson egy szelet.

Ennek érdekében már több mint egy évtizede minden nyáron megrendezik a Középkori Vásárt, mikor a helyiek korhű jelmezekbe öltözve lepik el a város utcáit, felvonultatják a régi ételeket, kézműves tárgyakat árulnak és lovagi tornákat rendeznek.

Ezen a vásáron a látogatók mindent megtalálnak, ami bárhogyan kapcsolódik a középkorhoz, beleértve eszközöket, bútorokat, ruhákat, dísztárgyakat.

Bepillantást nyerhetünk abba, több száz évvel ezelőtt hogyan végezték munkájukat a kovácsok, a cipészek vagy az asztalosok, de rácsodálkozhatunk a bűvészek és a tűznyelők produkciójára is.

Ankaran fő történelmi látnivalója a 12. században épült, tengerparton álló Szent Miklós kolostor, melyben 1926 óta szálloda működik.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: TICKoper

Wikipédia / Szerző: Szilas

Wikipédia / Szerző: Mrwho00tm

Flickr / Szerző: Vladyslav Artyukhov / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: Vladyslav Artyukhov / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: Pedro Szekely / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Pedro Szekely / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Valinor Photography / Licence: CC BY-NC-ND 2.0