A Solcavsko régió Panoráma útja

Podolševa

1200 m-es magasságban, az Olseva-hegy lábainál fut a Solcavsko Panoráma útja. Ez Szlovénia egyik leglátványosabb túraútvonala, mely mezők közül indulva tanyákon, a lankákon legelő juhnyájak és marhacsordák között haladva Podolseva faluig visz, majd visszatér Solcavába.

Az út kb. 20 km hosszú, gyalogosan viszonylag könnyen teljesíthető, de kerékpárral jobb, ha a változatos terepviszonyokkal előre számolunk. A túraút nagyjából egyharmada kevésbé karbantartott, de a többi részt a helyi gazdák szépen rendben tartják.

Talán több napot is eltöltöttünk a völgyben és már-már hozzászoktunk a körülöttünk lévő Kamnik-Savinja-Alpok csodás látványához, de a Panoráma utat még ebben az esetben is ugyanúgy fogjuk élvezni, mintha csak most érkezünk volna.

Aki végigmegy ezen az úton, úgy érezheti, a világ tetején jár és onnan tekint le a természet fantasztikus alkotására. A dús, zöldellő réteket hagyományos tanyák pettyezik. Szinte bármelyikbe betérhetünk, biztos, hogy érdekességeket fogunk látni.

Olseva

Kép forrása: Pixabay.com

Kóstolhatunk házi készítésű sajtokat, megnézhetünk néprajzi kiállítást, és legtöbbjükben meg is szállhatunk. Itt található a Lozekar síterep és a Szentlélek templom is.

A Panoráma út végén találjuk a Vas-forrást. Magas vas- és szénsav tartalmú vizét a helybeliek a kezdetektől isszák és gyógyhatást is tulajdonítanak neki.

Ha megkóstoljuk, érezni fogjuk benne a vas jellegzetes ízét, de mégis vigyünk haza egy palackkal az Alpok forrásának vizéből! Legyünk figyelmesek, mert a forrást jelző táblát nehéz észrevenni. A Klemensek farm után figyeljük a kiírásokat!

Solcavskónak három híres völgye van, ezek közül az egyik a Robanov Kot, melyet a másik két völgyet érintő túrautak futnak át. Az egyik legszebb megálló itt a Robanov-tanya, mely védettséget élvez. Először 1426-ban írnak róla, de valószínű, hogy már a 12. században is állt.

Robanov Kot

Kép forrása: Flickr / Szerző: philip-brown / Licence: CC BY-ND 2.0

Talán nem ez a legrégebbi, még ma is működő gazdasága az országnak, de az biztos, hogy az első háromban benne van. Az élő család ugyanis kilenc generációra tudja visszavezetni a gazdaság történetét.

A gazdaságot látogatni sajnos nem lehet, de a tulajdonosok üzemeltetnek egy hagyományos alpesi tejüzemet a völgy túlsó végén, ahol szívesen fogadják a turistákat. Innen az út felkapaszkodik a Molicka Planinához, majd tovább halad az 1800 m-es lévő Korosica-fennsíkra.

Itt találunk egy hegyi menedéket, ami június közepétől szeptember közepéig van nyitva. A túrázók itt még utoljára megpihenhetnek, mielőtt tovább indulnak a 2350 m magasan lévő csúcshoz, az Ojstricához.

Solcavsko völgyei közül a legvadabb és leginkább természetes formában megmaradt a Matkov Kot. Ironikus, hogy éppen itt épült ki a környék első műútja 1860 körül, hogy összekösse a régiót az osztrák területekkel a fa- és szénexport egyszerűbb bonyolítása érdekében.

Ez az út még ma is használatban van és megépítése óta szinte semmit sem változott. A völgy alsó szakasza gyakorlatilag lakatlan, a tanyákat a lejtőkön feljebb, a legelőknél találjuk. Az egyik nevezetes tanya a Matk családé, mely 700 hektárjával valaha az ország legnagyobb gazdasága volt.

Solcavsko régió

Kép forrása: Flickr / Szerző: Vidar Karlsen / Licence: CC BY 2.0

Ha a szlovén tájakról már nézegettünk fotókat, biztos, hogy láttuk már a Logarska dolinát is. A neve lehet, hogy nem cseng ismerősen, de egyre több turista indul útnak, hogy felfedezze ezt a meseszerű szlovén tájat. A sűrű alpesi erdők, a mesébe illő legelők és a sziklás hegyek lenyűgöző látványt nyújtanak és lehetőséget adnak a túrázásra.

Bár világhírű nevezetességeket itt hiába keresnénk, de nem is fognak hiányozni, mert a táj önmagában varázslatos.

A Solcavsko környékén futó túraútvonalak nemcsak az ország legszebb tájaira kalauzolnak el, de bepillantást engednek a vidék múltjába, évszázados tradícióiba, a helyiek életmódjába.

Teljesebb képet kaphatunk a szlovén mindennapokról, mindezt pedig nem művies, szabadtéri múzeumi körülmények között, hanem a mesébe illő, mégis valóságos, természetes környezetben.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: JakobZ

Flickr / Szerző: Vidar Karlsen / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: philip-brown / Licence: CC BY-ND 2.0