A Soča-völgy központja: Bovec

Bovec

Alatta az Isonzó-, azaz a Soča-folyó, felette a Júliai-Alpok, körülötte pedig a Triglav Nemzeti Park – a túrázás, a kajakozás, a kerékpározás és Szlovénia legmagasabban fekvő síterepével, Kaninnal a téli sportok paradicsoma is. Aki aktív kikapcsolódási lehetőséget keres, annak itt biztosan nem lesz két egyforma napja!

A szlovén Alpok bájos, festői kis települése Bovec, ami tökéletes kiindulópont a programokhoz. Nyáron az ország egyik lenyüzsgőbb városa, hiszen a jó idő beköszöntével máris elárasztják a szabadba vágyó turisták.

Bovec

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Johann Jaritz

Bovec neve először a 12. században szerepel írott dokumentumban, de gyökerei ennél jóval korábbra nyúlnak vissza. A római időkből és a korai vaskorból is kerültek felszínre leletek.

Bovec később a Velencei Köztársaság része lett, majd Gorizia grófjainak lett tulajdona, mielőtt a szlovén nyelvű területek többségéhez hasonlóan beolvadt a Habsburg Monarchiába. A Habsburgok uralma a város felett 1809-1913. között megszakadt, erre az időre Bovec a napóleoni Olasz Királysághoz került.

Bovec

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tiia Monto

A Habsburg uralom alatt a város a Tengermellék része volt és erős német befolyás alá került minden téren. Vidékén sokan inkább a német nyelvet használták a szlovén helyett, egészen a 19. század végéig, mikor a szlovént tették hivatalossá a köznapi beszédben és a hivatalos ügyek intézésében is.

A 20. században Olaszországhoz tartozott, 1947-ben pedig Jugoszláviához csatolták. 1952-ben nyerte el a városi rangot, 1991-ben, Jugoszlávia felbomlásakor pedig független állam lett. 1976-ban a Friuli-földrengés hatalmas károkat okozott Bovec-ben, melyet azóta kétszer is sújtott földrengés, ezek azonban szerencsére csak kisebbek voltak.

Egy kis téren áll két gótikus temploma, körülöttük a hagyományos stílusú bovici házakkal, néhány hotellel és üzletekkel. Legfőbb látnivalóit nem a városban találjuk, hanem annak környékén, Bovec fő vonzerejét mindig is a vidék természeti szépsége jelentette.

Bovec

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tiia Monto

A várostól 4 km-re találjuk a Kluze-erődöt, mely egy korábbi 17. századi erődítmény helyén épült fel 1882-ben, még az osztrák uralom időszakában. Egy mély szakadék szélén, a Kortinica-folyó felett áll, káprázatos látványt nyújtva.

Az erődből csodás látkép tárul elénk az isonzói és más világháborús csaták helyszíneire. Júliusban és augusztusban rendezik a Kluze Fesztivált, ahol gyerekeket és felnőtteket egyaránt szórakoztató programok kerülnek terítékre. Ezeknek Bovec ad otthont különböző helyszíneken, de a legtöbb program az erődben kerül megrendezésre.

Nyáron színes kínálat várja a kulturális eseményeket kedvelőket. Júliusban rendezik a Csütörtök Esték és a Folklór Esték elnevezésű programokat, ahol helyi néptánc csoportok tartanak előadásokat.

A városnak Szabadtéri filmfesztiválja és Hószobor fesztiválja is van, az augusztus közepén esedékes Burgony Éjszakákkal pedig a tradicionális étel, a compe an skuta előtt tisztelegnek a helyiek.

Bovec

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lorenzo Magnis / Licence: CC BY-ND 2.0

Bovec főként azok számára kiváló úti cél, akik szeretik a természetet és a szabadban való sportolási lehetőségeket keresik. A város környékének egyik legkedveltebb látnivalója a Boka-vízesés, amihez egy 5,5 km hosszú ösvényen juthatunk el.

A vízesés 106 m-es magasságból, a Kanin-hegyről zúdul lefelé, szélessége eléri a 30 m-t. Elképesztő látvány, főleg tavasszal mikor a hó, olvadásnak indul.

A vízesést kijelölt túraútvonalon tudjuk megközelíteni gyalogosan vagy kerékpárral. A túra során 850 m-es magasságig emelkedünk, néhol igen meredek és csúszós utakon. Ennek megfelelően válasszunk cipőt és ruházatot!

Sokan úgy vélik, a Soča-folyó Szlovénia egyik legszebb természeti attrakciója. Ha szeretnénk jobban megismerni, ahhoz szintén ideális bázis Bovec, melynek legrégebb óta működő programszervező irodája számos, a folyóhoz kapcsolódó programmal várja a turistákat.

Kedves helyi idegenvezetőinktől minden információt megkapunk és minden szükséges felszerelést kibérelhetünk.

Bovec

Kép forrása: Pixabay.com

Nyáron a vadvízi evezés, a canyoning, a barlangászás, a kajakozás, a hegyi kerékpározás a legnépszerűbb programjaik, míg télen síoktató központként és sífelszerelés kölcsönzőként működnek. A szervezők minden túráról fotókat készítenek, melyek közül a kedvenceinket kiválaszthatjuk és megvásárolhatjuk.

Bovectől észak-nyugatra található Szlovénia egyik leghíresebb síközpontja a Kanin, 2200 m-es magasságban. Ez az országban az egyetlen olyan síterep, ami már alpesi magasságban fekszik, így a síszezon itt jóval tovább is tart, mint Szlovénia többi részén.

Bovec

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Svabo

Akár májusban is hódolhatunk itt a hó iránti szenvedélyünknek! A felvonó a síszezonban folyamatosan működik, júliusban és augusztusban reggel 7-től délután 4-ig használhatjuk.

A felvonó B-állomásától 2 km-re halad a kanini kerékpárút, a legfelsőbb D-megállótól pedig indul a kihívásokkal teli, 3 órás túraútvonal Kanin csúcsához, 2587 m-re. A Prestreljenik-ablakhoz könnyebb, egy óra alatt megtehető út visz fel 2498 m-es magasságig.

Ez a különleges képződmény egy 10×7,5 m-es ablak egy sziklafalban. Sok legenda született vele kapcsolatban az idők során. Az egyik Noéhoz kötődik. Amikor az Isten árvizet zúdított a világra, csak Noé és az állatok menekültek meg a bárkán.

Hosszú időn át szakadatlanul esett, mígnem az Isten meg nem könyörült és véget nem vetett neki. Ekkor bukkant elő a vízből Prestreljenik, Noé pedig csak nézte, nem tudta, hova köthetni ki a bárkát. Az Isten ezt látva két ujjával lyukat vájt a sziklán, hogy segítsen Noénak.

Egy másik történet szerint az ördög a szarvával ütötte a két lyukat a sziklába, mikor a sűrű ködben neki ütközött. A Prestreljenik a Kanin-hegylánc legmagasabb csúcsa, ahova a fantasztikus kilátás miatt is érdemes felmenni.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Johann Jaritz

Wikipédia / Szerző: Tiia Monto

Wikipédia / Szerző: Svabo

Wikipédia / Szerző: Tiia Monto

Flickr / Szerző: Lorenzo Magnis / Licence: CC BY-ND 2.0