A legjobb síterepek Szlovéniában

Kamnik

A síelés Szlovéniában nemzeti sport. A helyiek is szívesen csatolják fel a lécet, nem csoda, hogy a külföldi síelőkkel együtt már a szezon kezdetekor megtelnek a pályák. Az elmúlt években a síelés fokozatosan Szlovénia turizmusának húzóágazata lett.

A sípályák folyamatos fejlesztését hatékonyan segíti a természet is, minden évben bőséges hómennyiséggel. Ausztria, Svájc vagy Olaszország síterepeihez képest a szlovén pályák ugyan kevésbé exkluzívak, mégis minden igényt kielégítőek.

A szolgáltatások, a szálláslehetőségek, a pályák színvonala tekintetében Szlovénia büszkén foglalhat helyet Európa síparadicsomai között.

A síelésnek mély gyökerei vannak az országban. Sigmund von Herberstein 1549-ben készült írásaiból is tudhatjuk, hogy már akkoriban rendszeresen síeltek a helyiek. 1689-ben egy könyv egyenesen az itt élők téli közlekedési módjaként ír a síelésről.

A szlovén síelés bölcsője a Bloke-fennsík, ez az a területe Európának, ahol a legrégebb óta síelnek az emberek, már néphagyományszerűen.

Kranjska Gora

Kép forrása: Flickr / Szerző: Phil McIver / Licence: CC BY-NC 2.0

Az országban több tucat a sípályák száma, ezeket gondosan karbantartják és liftekkel is ellátták. A legnépszerűbbek Kranjska Gora és Mariborsko Pohorje, a Maribor melletti síterep, ahol az alpesi sí világkupa versenyeket tartják.

Szlovénia legmagasabban fekvő síterepe a Kanin-hegyen van, az ország nyugati részén, gyönyörű kilátással a Soca-folyó völgyében elterülő Bovec kisvárosára. Ezek a pályák 2000 m feletti magasságban vanna, így a síszezon itt akár májusig is kitolódhat.

Tiszta időben belátni az Alpok lejtőit és akár az Adriát is. Az olasz határ közelében itt akár két ország lejtőin is síelhetünk.

Szlovénia talán legismertebb síterepe Kranjska Gora, melynek pályái a szlovén-osztrák-olasz hármashatár mellett fekszenek, körbevéve a Júlia-Alpok látványos hegycsúcsaival. Sok szlovén itt ízleli meg először a síelés örömeit és ezeken a pályákon sajátítja el a sport alapjait.

Télen nem is kérdés, hogy ez az ország leginkább látogatott helyszíne, ahol óriási a tömeg, mindenféle nemzet tagjai képviseltetik itt magukat, köztük pedig családok éppúgy, mint profi síelők.

A színvonalas éttermek, bárok, szálláslehetőségek olyanná teszik Szlovéniában Kranjska Gorát, mint amilyen Amerikában a legendás téli pihenőhely, Aspen.

A pályák a kezdőknek és a haladóknak is kitűnőek, a szálláslehetőségek pedig az egyszerű panzióktól a luxushotelekig terjednek. De ennél kalandosabban is eltölthetjük az éjszakákat, például igluban! Az Iglu Faluban 10-12 fős csoportok számára is van férőhely, de vannak 2 személyes, romantikus igluk is a pároknak.

Krvavec

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Sl-Ziga

A fővárosiak kedvenc síterepe Krvavec, hiszen a városból csak fél órát kell autózni, hogy eljussanak ide. Ezeket a pályákat legelőkön alakították ki, így nem kell hatalmas hónak esnie ahhoz, hogy síelni lehessen. Évente átlagosan 150 napon át tart itt a szezon, egészen május elejéig.

Mivel közel van Ljubljanához, közel van a nemzetközi reptérhez is, így a külföldiek is szívesen választják Krvavec lejtőit. Ez a terep nemcsak a profiknak ajánlott, de azoknak is, akik csak kikapcsolódásként szeretnék a lécet a lábukra csatolni.

A Stajerska régió síterepe Rogla, ami szintén igen kedvelt, nem utolsósorban azért, mert gyógy- és rekreációs központtal is rendelkezik, valamint közel van az ország egyik legjobbjának tartott Terme Zrece termálfürdőhöz.

A Vogel-hegy a Bohinj-tó feletti fekvésével vonzza a téli kikapcsolódásra vágyókat. Itt mindig természetes havon síelhetünk, káprázatos panorámával körülvéve. Nemcsak síelni érdemes eljönni ide, de akkor is, ha csak a tél szépségét szeretnénk élvezni egy varázslatos vidéken.

Haladók, kezdők, családosok számára is sok itt a kikapcsolódási lehetőség. Rogla után az itteni snowboard pályákat tartják a legjobbnak az országban.

Cerkno

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jeancaffou

Cerkno a 2010-2011-es szezonban Szlovénia legjobb síterepe lett, ráadásul ez az egyik legjobban felszerelt síközpont az országban. Szlovéniában kizárólag itt találunk fedett felvonókabinokat és a leggyorsabb 4-6 személyes ülőfelvonók is itt üzemelnek.

A Brdo-hegyen különböző nehézségi szintben találjuk a sípályákat, van itt egy panorámás étterem és luxus apartmanokban is megszállhatunk. A gyerekeket játszótérrel és külön a számukra kialakított sítereppel, illetve versenyekkel várják.

A téli sportok Szlovéniában nem merülnek ki csupán a síelésben, minden máshoz is adottak a feltételek. A szlovén hegyekben a téli pihenést még inkább élménnyé tehetik a motoros szánnal, kutya- vagy lovas szánnal tett kirándulások. A szánkózást pedig új szintre emelhetjük, ha lesiklunk a Vrsic és a Mangart hágóin.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Jeancaffou

Wikipédia / Szerző: Sl-Ziga

Flickr / Szerző: Phil McIver / Licence: CC BY-NC 2.0