A Felső-Savinja völgy


A Savinja-folyó felső folyásánál lévő völgyeket sokan a legszebbnek tartják az egész országban. A folyó az alpesi hegyekből indul útjára, majd a több mint 100 m magas Rinka-vízesésen keresztül beleömlik a Logarska dolinaba, Európa egyik leglátványosabb alpesi völgyébe.

A Savinja folyásánál van még két másik védett völgy is, a vad természetességét őrző Matkov kot és a zöldellő rétekkel borított, hagyományos gazdaságokkal pettyezett Robanov kot, melyeket szintén nagyon szeretnek a turisták.

Robanov Kot

Kép forrása: Flickr / Szerző: philip-brown / Licence: CC BY-ND 2.0

A Felső-Savinja völgybe összesen 3 úton keresztül lehet eljutni. Az egyik Ljubljanából vezet Kamnikon át, a másik Celje irányából jön, a harmadik pedig az osztrák Völkelmarktból egy lenyűgöző hegyi úton keresztül vezet a völgybe. Akik értékelik a természet ajándékait, itt igazán elkényeztetve érzik majd magukat.

Itt tartózkodásunk minden egyes napján más és más kikapcsolódási lehetőséget választhatunk, mehetünk gyalog, kerékpárral, lóháton, felfedezhetjük nemcsak a föld feletti, de a föld alatt rejtőző szépségeket is a barlangi túrák keretében, nagyokat sétálhatunk és piknikezhetünk az alpesi legelőkön, horgászhatunk a folyóparton.

Az Olseva-hegyen a történelem előtti időkben a vidéken élt emberek lábnyomaiban járhatunk., a Logarska dolina tetején található Rinka-vízesés a szemnek és léleknek is üdítő látványt nyújt, ráadásul a zuhatag és a Savinja áttetsző vizű medencéi tele vannak süllővel, sügérrel, pataki pisztránggal, csukával, harcsával, ponttyal.

Solcavsko régió

Kép forrása: Flickr / Szerző: PaulR1800 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Az Olseva-hegy a régió egyik meghatározó helyszíne európai viszonylatban is. Az ismert szlovén paleontológus, Srecko Bodar több olyan leletet is feltárt ezen a területen, melyet a primitív emberek készítettek.

Felszínre hozták barlangi medvék csontjait, melyek i.e. 35.000 körül élhettek itt. A korai vaskorból és a római korból kerültek elő értékes leletek.

A vidéki turizmus a Savinja-völgyben virágzásnak indult. A tanyák közül sok foglalkozik vendégfogadással, többnyire az alsóbban fekvő részeken, de a magashegyi tanyák is kínálnak szállás- és étkezési lehetőséget 1000 m felett.

A falusi vendégházak magashegyi réteken, gyógynövényekben, gyümölcsökben bővelkedő, érintetlen erdők között bújnak meg. Ezek a vendégházak kívül-belül őrzik a tradíciókat, ahogyan a bennük lakók is. Ezt tapasztalhatjuk a gasztronómiában is, kóstoljuk meg a vidékre jellemző, húsból, zöldségből, vadból készült ételeket!

Zgornjesavinjski zelodec

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hladnikm

A helyi konyha egyik specialitása egy bizonyos szalámiféleség, a zgornjesavinjski zelodec, azaz a töltött malacgyomor, amit úgy készítenek, hogy a malac gyomrát vagy hólyagját a legjobb minőségű hússal és szalonnával töltik meg.

Dr. Janez Bogataj szlovén etnológus kutatásai is alátámasztották, hogy a gyomor felhasználása a helyi konyhában generációról generációra öröklődő szokás.

Nem csak a szlovének imádják ezt az ételt, de sok külföldi is megkedvelte, a legenda szerint VI. György király is odáig volt érte. Úgy tartják, annyira nagyon rajongója lett, hogy rendszeresen kellett neki küldeni Angliába.

Jellegzetes étel még a solcavski sirnek, a fölözött tejből készült túró, melyhez köményt és sót kevernek, majd beoltják tejföllel és hagyják érni, hogy elnyerje kissé pikáns ízét.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Hladnikm

Flickr / Szerző: PaulR1800 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: PaulR1800 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: philip-brown / Licence: CC BY-ND 2.0