10 látnivaló a Krka-völgy vidékén

Otočec

A szlovén Celje régiónak nem a legismertebb része a Krka-völgy, ettől függetlenül sok olyasmit tartogat – úgy természeti szépség, szabadtéri programok, történelmi és kulturális látnivalók, mint gyógyfürdők, bor- és ételkülönlegességek tekintetében -, melyek miatt mégiscsak Szlovénia egyik legvonzóbb úti céljának nevezhetjük.

Ljubljanától csupán 30 km-re található a Krka-folyó forrása délkeleti irányba. Innen halad tovább keletre, a horvát határ felé, és ömlik bele a Száva-folyóba Novo mestónál. Útja során számos látnivaló mellett halad el, mint a Pleterje kolostor, az Otočec vár és Kostanjevica na Krki városát a folyó közepén lévő szigeteken.

Keletebbre pedig Brežice történelmi városa, a Mokrice vár és a golfpálya, több gyógyfürdő – köztük az ország legnagyobbja Čatežben és a legelegánsabb Dolenjske Toplicében – vár ránk.

Brezice

Kép forrása: Flickr / Szerző: Matjaž Mirt / Licence: CC BY 2.0

De a folyó önmagában is attrakció, hiszen lehetőséget ad a raftingolásra, kajakozásra, nem beszélve a strandolási lehetőségekről a folyó több szakaszán.

Innen keletre, Podsreda központjától Bizelsko és a horvát határ felé elnyúlva található a Kozjansko Park, az egyik legnagyobb bortermelő vidék, a Bizeljsko borút egyik tagja.

A vidék északi részén, félúton Ljubljanától és Maribortól fekszik a harmadik legnagyobb szlovén város, a szép óvárossal és maga körül látványos hegyekkel büszkélkedő Celje.

Déli és keleti irányban is több fürdővárost találunk, mint Rimsko Toplice és Laško, melynek nem a gyógyfürdő az egyetlen nevezetessége, hiszen a világban sokan inkább a söréről ismerik.

A Krka-völgy környékének top 10 attrakciója:

1. Kajakozás a Krka-folyón

kajakozás

Kép forrása: Pixabay.com

A lenyűgözően szép folyó 30 km-ra a fővárostól délkeletre kanyarog és lehetőséged ad a vízisportok kipróbálására. Főként Krka város környékén, a folyó forrásának közelében.

2. Podsreda kastélya

Podsreda vár

Kép forrása: Flickr / Szerző: Carlo Ghio / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A 12. században épült kastély a Kozjansko Parkban áll. A szlovén román stílusú építészet egyik legszebb példája.

3. Séták a Kozjansko park sziklái körül

Kozjansko

Kép forrása: Flickr / Szerző: Matjaž Mirt / Licence: CC BY 2.0

A parkban 2-32 km között váltakozik a túraösvények hossza. Ezek kulturális és természeti látnivalók mellett vezetnek el, több információs állomással is el vannak látva.

4. A slivovica (szilva brandy) megkóstolása

Pleterje

Kép forrása: Flickr / Szerző: János Korom Dr. / Licence: CC BY-SA 2.0

Hogy megkóstoljuk ezt a csoda italt, látogassunk el a Pleterje kolostorba. Ez az 1407-ben alapított kolostor a Gorjanci hegyek lábánál, Novo mestótól keleti irányban található.

5. Egy golfmeccs a Mokrince pályán

golf

Kép forrása: Pixabay.com

Brežice városának közelében, a horvát határ mellett találjuk ezt a golfpályát, a 15. századi Mokrice kastély árnyékában.

6. Az Otočec Kastély Hotel

Otočec

Kép forrása: Flickr / Szerző: Leonardo / Licence: CC BY-NC 2.0

Egy éjszakát eltölteni, de csak megnézni is érdemes ezt az egykori kastélyépületet, mely a Krka-folyó szigetén áll, Novo mestótól keletre.

7. Szlovénia gyógyfürdő centruma

Gyógyfürdő

Kép forrása: Pixabay.com

Szlovénia 15 minősített gyógyfürdője közül 6 található ebben a régióban. Köztük az egyik legismertebb, mint a Čatez & Šmarješke Toplicei gyógyfürdő. A választék olyan széles, hogy mindenki talál az igényeinek megfelelőt benne.

8. A brežicei kastély Királyi termének káprázatos freskói

Brezice

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Petar Milošević

Brežice egy bájos középkori kisváros a Száva és a Krka folyók összefolyásának közelében. Itt található a kastély, melynek Királyi terme minden évben helyszíne a Sevigc korabarokk és reneszánsz zenei fesztiválnak.

9. Szlovénia legjobb bortermelő vidékei

bor

Kép forrása: Pixabay.com

A kitűnő Istenič gyöngyöző borok, a “modra frankinja”, azaz a kékfrankos, a Bizeljsko környékének vörösborai és a Dolenjska vidék jellegzetes, fehér és vörös bor ötvözetéből született cviček bora messzeföldön híressé teszik ezt a vidéket. A kóstolás a borokhoz értők és a borokat csak kedvelők számára is tartalmas programja lehet az utazásnak.

10. Kostanjevica na Krki

Kostanjevica

Kép forrása: Flickr / Szerző: János Korom Dr. / Licence: CC BY-SA 2.0

A szép 13. századi városka ellenállhatatlanul hívogat a nézelődésre, egy kellemes sétára. Már elhelyezkedése is varázslatos, hiszen a Krka-folyó közepén, egy szigeten áll. A Kostanjevica kolostorban megnézhetjük a Božidar Jakac galériát is.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Petar Milošević

Flickr / Szerző: Carlo Ghio / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Flickr / Szerző: Matjaž Mirt / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Matjaž Mirt / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: János Korom Dr. / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: János Korom Dr. / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Leonardo / Licence: CC BY-NC 2.0

Flickr / Szerző: Leonardo / Licence: CC BY-NC 2.0