10 kihagyhatatlan látnivaló Szlovéniában!


Bár Európában az egyik legkisebb ország, mégis büszkén mondhatja el magáról, hogy megvan mindene, amit egy turista elvárhat egy utazástól. Páratlan szépségű tájak, tengerpartok, ékszerdoboz történelmi városok, kulturális események – mindez pedig megfizethető árakon.

Az ország kis méretéből adódóan az utazó nem kényszerül arra, hogy egyszerre csak egy helyen verjen tábort, hiszen minden egymástól elérhető távolságra van. Akár az egész országot bejárhatjuk néhány nap leforgása alatt!

1. Bledi-tó

Bled

Kép forrása: Pixabay.com

Nemcsak a külföldi turisták kedvence, de maguk a szlovénok is imádják. A Bledi-tó valóban meseszerű hely, mindegy, hogy a tópartról vagy a hegyen lévő várból csodáljuk meg.

Részt vehetünk hajókiránduláson, sétálva fedezhetjük fel a környező alpesi tájat, végigjárhatjuk a tavat körbevevő, 6 km-es ösvényt, melynek mentén kávézókban, bárokban, éttermekben pihenhetünk meg. A Bledi-tó télen-nyáron fantasztikus kikapcsolódási lehetőség.

2. Ljubljana

Ljubljana

Kép forrása: Pixabay.com

Központján a Ljubljanica-folyó szalad át. A kis méretű szlovén főváros történelmi központja nagyrészt gyalogos terület. Itt láthatjuk a legszebb, régi épületeket. Ljubljana arculatát a város leghíresebb szülöttje, Joze Plecnik alakította ki, aki számára a legfontosabb az esztétikum és a harmónia volt a város megtervezésekor.

A folyó átkanyarog a városon, rajta romantikus hidakkal. Partján éttermek és kávézók szinte végtelen sora, Ljubljana társasági élete itt zajlik. Itt áll a katedrális és a vár, ahonnan a kilátás csodás a városra. A helyiek vendégszeretők, finom ételekkel és italokkal várják a betérőket.

A több mint 10.000 kulturális eseményről pedig még nem is szóltunk! Ljubljana olyan sokszínű, hogy az itteni látogatás felér egy európai körúttal!

3. Soča-folyó völgye

kajakozás

Kép forrása: Pixabay.com

A Trenta-völgytől Nova Goricáig fut a smaragdzöld folyó, mely rengeteg kiránduló és a vizisportok szerelmeseit is csábítja. Kajakozás, vadvízi evezés, kanyoning, siklóernyőzés, hegymászás nyújt lehetőséget itt a szabadban való kikapcsolódásra.

Ha inkább pihenni szeretnénk, a völgyben haladó, összesen több száz kilométert kitevő sétaút egyes szakaszait járjuk be.

Több órán át is járhatjuk a természetet anélkül, hogy egyetlen település is utunkba kerülne. De ha éppen arra vágyunk, több kisvárost is felkereshetünk, remek éttermekkel és természetesen történelmi látnivalókkal.

4. Triglav Nemzeti Park

Triglav Nemzeti Park

Kép forrása: Pixabay.com

Szlovénia legmagasabb pontja a 2864 m-es Triglav-hegy, mely körül az ország egyetlen nemzeti parkját alakították ki. Az ország északnyugati részén, az olasz határ közelében 880 km2-t fed le. Itt található a meseszép Bohinji-tó, körülötte túraútvonalakkal, melyek a 60 m magasról lezúduló Savica-vízeséshez futnak.

Rengeteg környéki, a Triglav Nemzeti Parkon belül található túralehetőség közül válogathattok a Trekhunton.

Ez a nemzeti park másik fő attrakciója. Telente a park és a Júlia-Alpok síparadicsommá alakulnak. Igen népszerűek, hiszen könnyen megközelíthetők, a reptér egészen közel van hozzájuk, a fővárosból autóval pedig 1 óra alatt el lehet érni a nemzeti park területét.

5. Kranjska Gora

Kranjska Gora

Kép forrása: Flickr / Szerző: Phil McIver / Licence: CC BY-NC 2.0

Talán az egyik legnépszerűbb síterep Szlovéniában, ahol a sí világkupát rendszeresen megrendezik. Emiatt folyamatosan fejlesztik, így igen modern, de nemcsak télen fogad látogatókat. Mikor a hónak már nyoma sincs, kirándulók érkeznek ide, hogy megcsodálják a táj elképesztő szépségét.

A völgyekben ülő falvak és kisvárosok történelmi és kulturális szempontból is érdekesek. Érdemes időt szánni a Soca-völgy és a Kranjska Gora között panorámaút végig autózására!

6. Postojna cseppkőbarlang

Postojna

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ivan Ivankovic / Licence: CC BY 2.0

A fővárostól a tengerpart felé autózva, Postojna mellett található Szlovénia világszerte híres látnivalója. A Karsztvidékhez tartozó barlangok évente több ezer turistát fogadnak.

Már az 1600-as években is írtak a barlang létezéséről, de csak a 19. században kezdték feltárni. A barlangokban 20 km-t járhatunk be, mégpedig kisvonattal, ami szintén a turisták egyik kedvence.

7.  Borutak

bor

Kép forrása: Pixabay.com

Szlovénia nevezetes borútjai Maribor városa mellett vezetnek el. Szőlőültetvények, ameddig a szem ellát, Pohorje lejtőitől egészen Ausztriáig. A zöld táj, a kék ég és a napsütés foglalja tökéletes keretbe az itt eltöltött időt. Álljunk meg a Dveri Pax borászatnál, ahol a bencések már 1139-ben is bort készítettek.

Ha annyira nem rajongunk a borokért, igyunk a vidék híresen tiszta vizéből vagy a belőle készült Lasko sörből, amit a Maribortól keletre található városban készítenek.

8. Portoroz

Portoroz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Valinor Photography / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Ragyogó városka tavakkal, barlangokkal, tengerparttal. Ha a szlovén partok bejárására nem futja az időnkből, csak egyetlen helyet tudunk megnézni, akkor az Portoroz legyen. Az itteni homokos strandok, a lágy tengeri szellő, a pezsgő éjszakai élet, az ötcsillagos hotelek és világklasszis értelmek minden érzékünket elbűvölik.

Azonban, ha ennél autentikusabb élményre vágyunk, menjünk fel a hegyekbe, ahol helyi fogadókban ismerkedhetünk meg a hagyományosabb szlovén életérzéssel.

9. Gyógyfürdők

Gyógyfürdő

Kép forrása: Pixabay.com

Szlovénia bővelkedik gyógyfürdőkben és wellness hotelekben. Ezeken a helyeken semmi sem fogja megzavarni a kikapcsolódásunkat, feltöltődésünket!

Az ország valamennyi régiójában találunk több fürdőt is, így bármerre is vigyen az utunk, biztosan nem kell lemondanunk a szlovén spa élményről, ami egyben kitűnő családi programlehetőség is.

10. Logarska Dolina

Solcavsko régió

Kép forrása: Flickr / Szerző: Vidar Karlsen / Licence: CC BY 2.0

Mögötte az Alpok zabolázatlan hegycsúcsaival a Logarska-völgy egészen biztos, hogy ott lesz a legszebb helyek között, amiket valaha láttunk. Mivel egy mindentől távoli vidékről van szó, mindenképp autóval menjünk. A legjobb úti cél lesz, ha békés helyen, a zajos világtól elvonulva szeretnénk kipihenni magunkat.

Tegyünk hosszú sétákat a friss levegőn, járjuk be a végtelen zöld tájakat, ismerkedjünk meg a kis falvakkal és rajtuk keresztül a szlovén gasztronómiával.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Valinor Photography / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: Phil McIver / Licence: CC BY-NC 2.0

Flickr / Szerző: Ivan Ivankovic / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Vidar Karlsen / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Pedro Szekely / Licence: CC BY-SA 2.0